Annons

Sabaton: Det hade kunnat gå mycket värre

Metalbandet Sabaton var med om en bilolycka i Tunisien och tvingades ställa in en konsert. Nu är medlemmarna hemma i Sverige igen.
Musik • Publicerad 2 september 2019
Gitarristen Chris Rörland och basisten Pär Sundström i Sabaton. Arkivbild.
Gitarristen Chris Rörland och basisten Pär Sundström i Sabaton. Arkivbild.Foto: Erik Nylander/TT

Det var efter en musikvideoinspelning i Saharaöknen som hårdrocksbandet från Falun råkade ut för en olycka där två fordon krockade på den tunisiska landsbygden. Minibussen som Sabaton åkte med körde in i en annan bil och samtliga fick föras till sjukhus.

– Jag tror att det var en bil som körde ut framför minibussen utan att varna, sedan smäller vi in i den. Vi tar oss ut ur bilen och har sådan otrolig tur att det av någon anledning står två ambulanser där. De var där av en slump, såg olyckan och stannade direkt. Det hade kunnat gå mycket värre, berättar Pär Sundström.

Spelning i Polen

Annons

Bandet fördes till ett lokalt sjukhus och fick sedan ta sig till sjukhuset i huvudstaden Tunis, där de värsta såren syddes igen och plåstrades om. Sedan flög medlemmarna till Polen, där man hade en inbokad konsert vid en ceremoni på 80-årsdagen för andra världskrigets utbrott, men de bestämde sig för att ställa in konserten.

Sabatons texter handlar ofta om militära slag och bandet har en historiekanal på sin webbplats där de berättar om låtarna. Spelningen som ställdes in var speciell enligt Pär Sundström.

– Det går inte att göra om en sådan konsert och den tv-sända galan i samband med det. Vi får titta på om vi får hitta på något annat för våra polska fans.

USA-turné väntar

Nu väntar en månad av vila och tillfrisknande innan bandet åker till USA för turné i oktober.

– Vi kommer att ligga väldigt lågt med bandet och sedan åka över och repa ihop oss innan turnén börjar. Då räknar vi med att alla är inte bara fullt återställda utan även spelsugna. Vi är ett band som inte ställer in. När man har det ryktet ska det mycket till för att man ska ställa in och det kändes jobbigt, men det var helt rätt beslut. Vi hade för ont helt enkelt, säger Pär Sundström.

Ann Edliden/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons