Annons

Säkerheten höjs vid moské i Stockholm

Polisen stärker bevakningen vid Stockholms moské inför firandet av högtiden id al-adha efter gårdagens skottlossning i en moské i Bærum utanför Oslo.
Sverige • Publicerad 11 augusti 2019
Stockholms moské vid Björns trädgård i Stockholm. Arkivbild.
Stockholms moské vid Björns trädgård i Stockholm. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Olof Ahlund, inspektör vid Stockholmspolisen, säger till TV4 att säkerheten är förstärkt vid Stockholms moské.

– Vi har extra tillsyn och ett extra säkerhetstänk och observationer i det här området i dag. Människor som kommer till moskén ska känna sig trygga, säger han.

Annons

Tahir Akan säger att han och hans medlemmar är oroade av händelserna i Norge:

– Det här är en attack inte bara mot muslimer utan mot hela samhället. Vi har uppmanat föreningsansvariga i respektive förening att ta kontakt med polisen för att utöka säkerheten. Min uppfattning är att polisen hjälper till och är insatt.

Akan hoppas nu på en mer omfattande säkerhet rent generellt kring moskéerna i landet.

– Jag hoppas att staten kan ge bättre möjligheter till att öka säkerheten. Det kan handla om övervakningskameror, mer bevakning. Kanske vakter i samband med vissa högtider.

Norsk polis larmades om en skottlossning i moskén al-Noor Islamic Centre strax efter klockan 16.30 på lördagseftermiddagen. Ungefär två timmar före attacken i Bærum postade en person med samma namn som den misstänkte ett meddelande på ett nätforum där han bland annat hyllade terrordådet mot moskéer i Christchurch i Nya Zeeland i mars i år där över 50 personer dödades.

Norska polisen har bekräftat att de känner till uppgifterna.

Även runt om i Oslo höjs säkerheten vid moskéer.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons