Säkerheten i fokus när Indien går till val

Den senaste tidens oroligheter i Indien gör att säkerheten står högt upp på dagordningen när det sex veckor långa valet i landet inleds.
Indien • Publicerad 11 april 2019
Indiens premiärminister Narendra Modi. Arkivbild.
Indiens premiärminister Narendra Modi. Arkivbild.Foto: Anupam Nath/AP/TT

Under valkampanjen har premiärminister Narendra Modi lagt stort fokus på säkerheten och läget i Indien är minst sagt spänt. För några dagar sedan dödades fem personer av maoistrebeller som attackerade en fordonskonvoj tillhörande BJP, premiärminister Modis hindunationalistiska parti. I delstaten Jammu och Kashmir dödades ytterligare två personer i en attack mot ett sjukhus.

Indiska styrkor har i årtionden stridit mot maoister som tros vara aktiva i åtminstone 20 av landets 29 delstater.

Omkring 80 000 poliser och militärer kommer att skickas till Chhattisgarh, en av de delstater där maoisterna uppges vara mest aktiva. Landets valkommission, ansvarig för att organisera världens största demokratiska val med omkring 900 miljoner röstberättigade, säger att attacken under tisdagen inte kommer att påverka starten på valet.

Uppblossad konflikt

Även spänningarna i regionen Kashmir spär på osäkerheten i landet. I februari dödades 40 medlemmar ur Indiens paramilitära säkerhetsstyrkor i regionen. Konflikten i Kashmir, ett territorium som delas av Indien och Pakistan, har pågått i årtionden och fjolåret blev det blodigaste på länge.

Den sittande premiärministern Modi och hans BJP vann 2014 en jordskredsseger och hoppas nu på en andra mandatperiod. Men kampen väntas bli jämn. Huvudutmanaren Rahul Gandhi, som leder Kongresspartiet, har haft medvind medan Modi själv har tampats med sviktande opinionssiffror, främst som en följd av sämre sysselsättningssiffror och växande ekonomiska klyftor.

Pågår flera veckor

Modi har i stället försökt visa musklerna på den säkerhetspolitiska fronten. I ett tal uppmanade han förstagångsväljare att ge sin röst åt militären, som genomförde ett flyganfall inne i Pakistan. Kongresspartiet anser att Modi brutit mot valkommissionens regler som säger att politiska partier inte ska använda militären som propaganda.

En biografisk film om premiärministern har inför valet förbjudits av kommissionen. Enligt indisk vallag krävs godkännande från valkommissionen om man dagarna före valet vill publicera exempelvis filmer eller reklam med kampanjinnehåll.

Valet i Indien pågår under sju dagar som är utspridda över sex veckor.

Malin Johanson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.