Annons

Säkerhetspolisen: Vagt tips om Manshaus

Chefen för den norska säkerhetspolisen (PST) säger att det tips som i fjol kom in om den misstänkte mannen i Bærum var vagt och att det efter samråd med Oslopolisen inte följdes upp.
Norge • Publicerad 12 augusti 2019
Hans Petter Sjøvold är chef för den norska säkerhetspolisen (PST).
Hans Petter Sjøvold är chef för den norska säkerhetspolisen (PST).Foto: Ørn E. Borgen/NTB Scanpix/TT

– Vi har inte haft några indikationer om ett förestående angrepp, säger PST-chefen Hans Petter Sjøvold vid en presskonferens.

Den 21-årige Philip Manshaus misstänks för mord på sin styvsyster i lördags, liksom mordförsök mot personer i en moské i Bærum utanför Oslo. Han häktades av Oslo tingsrätt på måndagen misstänkt för terrorbrott, mord och mordförsök.

Annons

Sjøvold säger att tipset, som ska ha rört mannens aktiviteter i högerextrema kretsar på nätet, kom in för ungefär ett år sedan. Men uppgifterna var vaga, pekade inte i riktning mot något förestående terrorangrepp och i samråd med Oslopolisen följdes tipset inte upp ytterligare, säger Sjøvold.

Han uppger också att han inte vet om PST eller polisen faktiskt pratade med Manshaus i samband med tipset, eller var det kom ifrån.

PST-chefen pekar också på att hans myndighet får in många liknande tips.

– Vi har inte alltid möjlighet att fånga upp allt som händer på nätet.

Tomas Bengtsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons