Annons

OS-mästare lägger av – en månad före VM

OS-guldmedaljör och regerande världsmästare på 100 meter häck. I VM i Qatar om en dryg månad skulle häcklöparen Sally Pearson försöka försvara sin titel.
Men skador satte stopp för det – i stället lägger australiskan ner karriären.
Friidrott • Publicerad 6 augusti 2019
Sally Pearson lägger av på grund av återkommande skadeproblem.
Sally Pearson lägger av på grund av återkommande skadeproblem.Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Sally Pearsons avsked inför ett samlat pressuppbåd i Sydney i natt var både väntat och samtidigt förvånande. 32-åringen har plågats av skador i flera år, men sade sig tidigare i somras vara på väg att hitta formen lagom till friidrotts-VM i Qatar i september.

Så blir det alltså inte.

Annons

– Efter 16 år i det australiska landslaget är det dags att hänga upp skorna, sade 32-åringen på presskonferensen.

"Stolt"

– Jag är stolt över min karriär och vad jag har åstadkommit. Förhoppningsvis har jag inspirerat nästa generation idrottare, fortsatte hon.

Häcklöparen vann OS-guld på 100 meter häck i London 2012. Sedan dess har hon missat långa perioder och otaliga tävlingar på grund av återkommande skadeproblem.

Trots det kämpade hon sig tillbaka och vann VM-guld i London 2017. Det var en av karriärens höjdpunkter och de två kommande åren blev tunga.

"Stora tvivel"

I våras skulle Pearson tävla för första gången på över ett år – men tvingades avstå. Nu menar hon att kroppen helt enkelt inte orkar längre.

– När du räknar till sex skador i år och ytterligare ett helt års träning inför de olympiska spelen för att försöka vinna guld har jag stora tvivel på att min kropp kommer att klara av det. Jag vet inte om jag vill utsätta mig för det igen, sade Sally Pearson.

Efter beskedet hyllades hon av chefen för Australiens olympiska kommitté, Matt Caroll.

– Samtidigt som vi är enormt besvikna över att Sally inte kommer att åka till Tokyo 2020 förstår vi när en idrottare ärligt utvärderar sin framtid och kommer fram till det svåra beslutet att lägga ner, sade han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons