Ecuadors regering backar om subventioner

Bränslesubventionerna återinförs och de våldsamma protesterna upphör.
Det kom Ecuadors president Lenín Moreno och ledarna för landets ursprungsbefolkning överens om efter en tv-sänd förhandling mellan parterna.
Ecuador • Publicerad 14 oktober 2019
Demonstranter i huvudstaden Quito firar beskedet om att regeringen återinför bränslesubventionerna.
Demonstranter i huvudstaden Quito firar beskedet om att regeringen återinför bränslesubventionerna.Foto: Dolores Ochoa/AP/TT

Tolv dagars protester som har lamslagit stora delar av Ecuador kan nu vara över.

President Lenín Moreno och ledarna för paraplyorganisationen Conaie kunde efter flera timmars förhandlingar enas i ett gemensamt uttalande:

"Med det här avtalet är mobiliseringen i hela Ecuador avslutad och vi förbinder oss att återställa freden i landet", skriver parterna.

När samtalen inleddes sade Moreno att han aldrig velat att de fattigaste skulle drabbas.

Överenskommelsen firas

"En lösning för fred och för landet: regeringen kommer att ersätta dekret 883 med en ny lag som har mekanismer för att rikta resurserna till de människor som behöver dem mest", skriver Moreno på Twitter.

Det är oklart när överenskommelsen träder i kraft.

För demonstranterna är Morenos eftergift att återinföra bränslesubventionerna en seger. Det var just beslutet att slopa bränslesubventionerna som fick ursprungsbefolkningen och transportarbetare att gå ut på gatorna i protester som bitvis har varit våldsamma.

Många firade uppgörelsen genom att tuta i sina bilar och skjuta upp fyrverkerier.

"Fortsatta samtal"

Bränslesubventionerna togs bort som en del i ett åtgärdspaket efter en uppgörelse med internationella valutafonden IMF, som är en stor långivare till Ecuador.

Morenos statssekreterare Juan Sebastián Roldán säger att parterna kommer att fortsätta sina samtal.

– Att ge med sig är inte att förlora. Här har vi alla fått göra eftergifter, säger han.

Conaie, som samlar flera grupper av ursprungsbefolkningen, ska nu tillsammans med regeringen ingå i en kommission som ska ta fram nya lagar som båda sidor kan komma överens om, uppger FN:s representant vid mötet, Arnaud Peral.

Under söndagskvällen drabbade polis och demonstranter samman i nya våldsamheter, enligt myndigheterna ska bland annat två militärfordon ha satts i brand.

Under de tolv dagarnas protester har sex personer dött och nästan 2 100 människor har skadats eller gripits.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.