Annons

Sarah Dawn Finer tillbaka på sommarscenerna

Hon har stått på scen i över 20 år, som artist, skådespelare och programledare. Men erfarenheten till trots var det inte helt utan nervositet som Sarah Dawn Finer gav sig ut på sin första sommarturné på fyra år.
Musik • Publicerad 8 augusti 2019
Sarah Dawn Finer är ute på sommarturné. Arkivbild.
Sarah Dawn Finer är ute på sommarturné. Arkivbild.Foto: Hanna Frantzén/TT

Senast Sarah Dawn Finer gav sig ut på sommarturné med egen musik var 2015. Mycket har hänt sedan dess. Både i privatlivet och i karriären.

– Det har varit mycket. Men framförallt har jag blivit mamma, säger hon.

Med blandade känslor

Annons

Men i år var det dags igen. Sedan slutet av juli har Sarah Dawn Finer varit ute på de svenska vägarna. Trots att hon verkligen sett fram emot att vara tillbaka igen var känslorna ändå blandade inför premiären.

– Inget gör mig så nervös som att gå upp på scen och köra mina egna låtar, säger Sarah Dawn Finer.

TT: Inte ens ett tv-framträdande inför 200 miljoner tittare i Eurovision?

– Nej, faktiskt inte. Då är det på ett annat sätt. Tv ser jag mer som ett jobb, ett uppdrag som jag blivit tilldelad. När jag står på en scen och sjunger låtar som jag själv har skrivit blottlägger jag min sorg, mitt hopp, min ängslan, min sårbarhet. Då blir det något helt annat, säger Sarah Dawn Finer.

Har blivit folkkär

Hennes cv är gediget. Under karriären har Sarah Dawn Finer nått ett flertal milstolpar som gjort att hon blivit folkkär. Hon har varit julvärd. Hon har sjungit på kronprinsessans bröllop. Hon har deltagit i och programlett Melodifestivalen och "Så ska det låta", och hon har blivit viral i rollen som figuren "Lynda Woodruff" i Eurovision Song Contest.

Men helt bekväm med epitetet folkkär är hon ändå inte.

– Lill-Babs var folkkär. Det var liksom omöjligt att inte bli lite kär i henne. Det känns som att jag måste hålla på i 30 år till innan jag kan känna att jag förtjänar det. Men samtidigt är det givetvis hedrande och ärofyllt att bli kallad folkkär, säger hon.

"Lär sig längs vägen"

TT: Under din långa karriär – vad är det sämsta du någonsin tackat ja till?

– Mycket! Jag tänker att allt man gör i någon mån gör att man lär sig längs vägen, men jag jobbade ihop med en artist tidigare och det var inget vidare. Det var jobbigt. Vi stannar där, säger hon.

Sarah Dawn Finer har hoppat över festivalspelningarna, för att i stället göra åtta lite mindre spelningar runt om i landet. Med sig har hon ett fyramannaband bestående av Per Lindvall, Ola Gustafsson, Jonas Gröning och Per Björling.

– Det är jag och Sveriges kanske bästa livemusiker som kör en härlig blandning av all musik jag släppt sedan 2007, när första albumet kom. Och så kanske något helt nytt, säger Sarah Dawn Finer.

Filip Joelsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons