Annons

Saviano: Maffian tyckte om "Gomorra"

När han hade publicerat ”Gomorra”, boken om den italienska maffian, hotades Roberto Saviano och har sedan dess levt på hemlig adress och med skydd av livvakter.
Nu är han i Venedig för att tala om tv-serien ”Zerozerozero”, baserad på en annan av hans böcker.
Television • Publicerad 5 september 2019
Den italienska regeringen har hotat med att dra tillbaka Roberto Savianos livvaktsskydd, men ännu så länge har hotet inte genomförts. Arkivbild.
Den italienska regeringen har hotat med att dra tillbaka Roberto Savianos livvaktsskydd, men ännu så länge har hotet inte genomförts. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det har ryktats om att den konservativa italienska regeringen skulle vara på gång att ta bort livvaktsskyddet, men Saviano pekar över axeln och säger till TT:

– De är fortfarande här.

Annons

”Gomorra” var en faktabok om maffian som skrevs av Saviano sedan han på vespa rest runt och samlat material. Boken kom 2006 och blev en mycket populär film och fortsatte sedan som tv-serie i tre säsonger.

Maffians fiende nummer ett

Boken gjorde Roberto Saviano till den italienska maffians fiende nummer ett. När han besökte filmfestivalen i Cannes för att tala om filmen 2008 hade han livvakter med sig, och nu elva år senare har han fortfarande beskydd (även om regeringen alltså har hotat med att dra in det).

– Att ha livvakter är mycket paradoxalt. Det är inget privilegium, det är en mardröm. Och nu har det blivit en del av debatten, man diskuterar om jag ska ha skydd eller inte, i stället för att göra någonting åt den situation som gör att jag måste ha det, säger Roberto Saviano.

”Zerozerozero” (titeln står för något som är mycket rent, i det här fallet heroin) är regisserad av Stefano Sollima, som tidigare har regisserat bland annat avsnitt av tv-serien ”Gomorra” och biofilmen ”Sicario 2”. Boken ”Zero zero zero” kom 2013. Den handlar om hur en skeppslast med kokain förs från Mexiko till Italien och om hur detta påverkar en rad människor i olika länder.

– Vi vill visa hur det här påverkar världsekonomin, hur knarkindustrin har blivit en viktig del i detta, hur kugghjulen går in i varandra.

Populära bland kriminella

Många maffiafilmer, inte minst Brian de Palmas ”Scarface”, har blivit mycket populära bland kriminella. Finns det inte en risk att de förhärligas när de skildras i tv-serier som till exempel ”Gomorra” och ”'Zerozerozero”?

– De personer vi berättar om är inte goda människor, utan tvärtom. Men de är fascinerande. Jag har träffat maffiabossar, många våldsamma sådana, och det handlar ofta om att visa upp en glassig yra, det finns någonting teatralt över det. Vi försöker visa det.

Det finns en ömsesidig fascination mellan den kriminella världen och filmvärlden, konstaterar Roberto Saviano.

– Det fanns en boss som byggde en villa som såg ut som Tony Montanas i ”Scarface”, eftersom han trodde att den villan var en spegelbild av honom själv.

– Många i maffian tyckte om tv-serien ”Gomorra”, eftersom de menade att den handlade om dem.

Fotnot: ”Zerozerozero” kommer att visas på HBO Nordic. Det är ännu inte klart med premiärdatum, men det kommer att bli någon gång runt årsskiftet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons