unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Sef vill se utredning av RF:s ordförande

Svensk elitfotboll vill se en oberoende utredning av Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson och Svenska fotbollssupporterunionen vill att han ställer sin plats till förfogande.
Det sker efter en granskning av där Erikssons tidigare roll som lobbyist för flera stora vaktbolag ifrågasätts.
Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson. Arkivbild.
Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT

Björn Eriksson är tidigare rikspolischef, ligger bakom den så kallade huliganutredningen och är ex-ordförande för en lobbygrupp som företräder flera stora vaktbolag i Sverige, Säkerhetsbranschen.

Det sistnämnda uppdraget lämnade Eriksson under våren, numera är han hedersordförande.

– För det första företräder jag inte Säkerhetsbranschen. Jag tror att det är lite svårt att kasta det där på mig. Du hör på mitt sätt att formulera mig, det är väldigt viktigt att ha klart för sig att varje sport sköter sina egna frågor, säger Björn Eriksson till Expressen.

Orolig allsvenska

Den herrallsvenska fotbollsvåren har kantats av flera allvarliga händelser mellan supportrar och polis och en stor irritation mellan parterna har varit tydlig på, och runt, arenorna i landet.

Enligt granskning har Eriksson, i Riksidrottsförbundets (RF) namn, varit drivande i att polisen ska släppa säkerheten vid matcher till privata vaktbolag. Tidigare i veckan skrev tidningen om ett inriktningsbeslut från polisen som ska göra det lättare att gripa människor, som stör ordningen med till exempel pyroteknik, på läktarplats.

RF-ordföranden Björn Erikssons olika uppdrag de senaste åren kan ha haft betydelse för den allvarliga händelseutvecklingen, enligt Expressens granskning. Svensk elitfotboll (Sef), herrelitklubbarnas intresseorganisation, är oroad över utvecklingen och vill se en oberoende utredning av Eriksson.

"Är ett problem"

– Jag tycker inte att man kan vifta bort det och hävda att det inte är några problem att sitta på så många stolar. Det här är ett problem, säger Sefs ordförande Lars-Christer Olsson till Expressen.

Svenska fotbollssupporterunionens (SFSU) ordförande Sofia Bohlin anser att Eriksson bör lämna posten som RF-bas. SFSU har inget förtroende för honom längre.

– Det är helt förbrukat. I den här granskningen så kan man se hur Björn har varit involverad på många olika plan och med privata aktörer som tjänar pengar på det här. Han har inte agerat för fotbollens bästa. Han har inte satt fotbollen i första hand. Då kan man inte fortsätta företräda idrottsrörelsen. Då får man kliva av. Det är ett hedersuppdrag att vara RF:s ordförande, säger Bohlin.

Björn Eriksson ser sig däremot inte som jävig.

– Jag ser inte riktigt problemet om jag ska vara helt ärlig, säger han.