Annons

Seger: "Största bovarna är Uefa och Fifa"

Jämlika avtal för de svenska fotbollslandslagen är jättebra, anser Caroline Seger.
Landslagskaptenen riktar i stället en passning till de internationella förbunden om att släppa handbromsen och börja gasa.
Fotboll • Publicerad 9 september 2019
Även om landslagsavtalet på papperet är jämlikt är det stora skillnader i mästerskapsbonus för Caroline Seger jämfört med kollegorna i herrlandslaget, vilket beror på ersättningen från Uefa och Fifa. Arkivbild.
Även om landslagsavtalet på papperet är jämlikt är det stora skillnader i mästerskapsbonus för Caroline Seger jämfört med kollegorna i herrlandslaget, vilket beror på ersättningen från Uefa och Fifa. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Efter att ha anmälts till Diskrimineringsombudsmannen (DO) hävdar Svenska fotbollförbundet (SvFF) i ett yttrande att spelarna i herr- respektive damlandslaget får lika mycket i ersättning när det gäller samlingar och vinstpremier. I vissa delar får damerna mer i ersättning från förbundet.

– Om det är jämställt är det jättebra. Det är precis så det ska vara, säger landslagskaptenen Caroline Seger till TT och fortsätter:

Annons

– För vi uträttar exakt samma arbete och representerar landslaget.

"Gapet måste minska"

Däremot är skillnaderna stora vad gäller spelarnas bonus för avancemang i mästerskapen, som bygger på ersättningen som SvFF får från de europeiska respektive internationella fotbollsförbunden, Uefa och Fifa.

Visserligen får damerna och herrarna en lika stor andel av bruttointäkterna, men i faktiska pengar fick förbundet cirka 167 miljoner kronor för herrarnas VM-kvartsfinal 2018 medan ersättningen för damernas VM-brons i somras gav runt 24 miljoner kronor.

– De största bovarna är Uefa och Fifa. Det kan vara skillnader, men skillnaderna kan inte fortsätta att öka. Gapet måste ju bli mindre, säger Seger.

På senare år har det skett stora satsningar på damfotbollen inom flera europeiska storklubbar och landslagskaptenen hoppas att det kan få nationsförbunden i exempelvis England, Spanien och Italien att trycka på för större ersättningar i dammästerskapen.

– För det håller på att hända saker. Antingen är man med på tåget eller så kommer man att vara efter.

"Har aldrig sett"

I söndags såg sammanlagt 56 000 åskådare två derbyn – Manchester City–Manchester United och Chelsea–Tottenham – i den engelska högstaligan för damer. Sommarens VM i Frankrike var också en publiksuccé och i våras satte det svenska damlandslaget publikrekord i vänskapsmatchen mot Tyskland (25 882 åskådare).

– Det finns ingenting som tyder på att det inte finns ett intresse – snarare tvärtom. Sluta ha handbromsen i, börja gasa istället, säger Seger med adress: Fifa och Uefa.

Vad gäller de svenska förutsättningarna poängterar dock Seger att det rör sig om nuvarande landslagsavtal, som för damernas del blev klart i mitten av november 2017.

– Jag har ingen aning om hur det har sett ut innan. Har det varit jämställt innan så är det jättebra, men det har vi aldrig sett eller fått visat, säger Caroline Seger.

Annons

TT: Förbundet vill inte redovisa vilka summor det rör sig om. Vad tycker du om det?

– Jag står för öppenhet. Var helt transparenta i detta. Om man inte har något att dölja, så är det bara en fördel att visa det. Om inte vi spelare tycker att det är ett problem med sekretessen: Ställ frågan till oss.

TT: Så vad får du på en samling?

– Haha, ska jag säga det nu? Vi får se vad som kommer ut efter att DO har granskat detta och vad de säger.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons