Semenya byter gren för att få tävla i OS

Caster Semenya har inte gett upp drömmen om att få springa i OS.
Nu satsar den omstridda sydafrikanskan på en ny gren för att få komma till Tokyo.
Friidrott • Publicerad 13 mars 2020
Caster Semenya satsar på 200 meter. Arkivbild.
Caster Semenya satsar på 200 meter. Arkivbild.Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Caster Semenya får inte tävla på distanser mellan 400 och 1 500 meter, eftersom hon vägrar medicinera för att få ner sina extremt höga testosteronvärden. Sedan idrottens skiljenämnd Cas slog fast domen i fjol har friidrottaren saknats vid de stora tävlingarna.

Men nu är stjärnan på väg tillbaka – på en ny distans. Semenya satsar på att ta sig till OS på 200 meter.

"Min dröm har alltid varit och fortsätter att vara, att få tävla på den högsta nivån", skriver Semenya på Instagram och fortsätter:

"Så för att fortsätta kämpa för att nå mitt mål och mina drömmar har jag bestämt mig för att byta gren och tävla på 200 meter".

Men hon har en bit kvar till världseliten. På fredagen blev det visserligen seger i ett distriktsmästerskap i Sydafrika. Men tiden, 23,49, var långt från världsklass.

Semenya måste klara kvalgränsen 22,80 för att bli uttagen till OS.

Caster Semenya var helt överlägsen på 800 meter och tog två OS-guld och tre VM-guld på distansen innan hon stoppades från tävlande i fjol.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.