Annons

Semestersabotörer: Semestersabotören

Det blir aldrig som man har tänkt sig. I fiktionens värld slutar inte sällan en efterlängtad semester i tragisk eller komisk katastrof. Den försynte, stelbente Monsieur Hulot är i osynk med tillvaron och när han tar in på badhotell skuggas han ständigt av kaos.
Kultur • Publicerad 3 augusti 2019
Jacques Tatis "Semestersabotören" kom ut 1953 och blev biopublikens första möte med den försynte och klumpige men alltid lika artige Monsieur Hulot. Arkivbild.
Jacques Tatis "Semestersabotören" kom ut 1953 och blev biopublikens första möte med den försynte och klumpige men alltid lika artige Monsieur Hulot. Arkivbild.Foto: Discina Film

Vem den ursprunglige semestersabotören är råder det inga tvivel om. Den gänglige fransmannen Monsieur Hulot, skapad och spelad av Jacques Tati, åker i filmen “Semestersabotören” från 1953 till en badort på Atlantkusten. På resan klär sig den försynte mannen sin typiska mundering: för korta byxor, tyghatt och pipa.

Under sin semester skuggas Monsiuer Hulot av kaos och oreda, det räcker med hans blotta närvaro för att tavlor ska hamna på sniskan, hästar sparka bakut och fyrverkeriupplag flyga i luften. Den framåtlutade, stelbente och alltid lika artige herr Hulot verkar vara i osynk både med människorna i sin omgivning och med tiden.

Fick Oscar

Annons

Det moderna samhället inte är skapat för honom, det blir ännu tydligare i uppföljaren till "Semestersabotören" – “Min onkel” – där Hulots systerson bor i ett högteknologiskt bostadskomplex fullt av knappar och reglage men tomt på mänsklig värme. "Semestersabotören" Oscarnominerades men det var “Min onkel” som gav Tati statyetten för bästa icke engelskspråkiga film.

"Semestersabotören" är klassisk slapstick med svängdörrsspring och rolig gångstil men även en satir över det moderna samhället och de rigida sociala roller som fransmännen verkar fjättrade vid även på semestern. Filmen är nästan helt utan dialog men andra ljud får ta desto mer plats: det smattrar, tjuter, pyser, tutar och smäller effektfullt. Det jazziga soundtracket återkommer filmen igenom och fumliga möten människor emellan utmynnar ofta i små minidanser.

Monsieur Hulot må vara socialt klumpig men någon utpräglad förlorare är han inte. Han gör succé på tennisbanan med en minst sagt unik stil och visar sig vara en charmant danspartner. Att vara missanpassad ger honom ändå en viss popularitet.

Fem långfilmer

Jacques Tati var perfektionist och lyckades bara färdigställa fem långfilmer under sin livstid. Han petade också i "Semestersabotören" långt efter dess premiär och den slutgiltiga versionen av filmen släpptes 1978. Då hade Tati hunnit se en annan populär semestersabotör på bioduken, Steven Spielbergs “Hajen” som släppts 1975. Med inspiration därifrån lade Tati till en scen där Monsieur Hulot är ute på kanottur. Kanoten går sönder och viker ihop sig vilket gör att den påminner om en krokodil med klapprande gap. Badgästerna lämnar både vattenbryn och strand när de ser "djuret" närma sig.

Jacques Tati räknas som en av filmens genier. Han har haft ett enormt inflytande över den fysiska humorn och mer sentida kaosmakare som kommissarie Clouseau och Mr Bean har hämtat inspiration hos Monsieur Hulot.

Helena Gustavsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons