Coronaupplopp och protester i Italienfängelse

Protester, upplopp och rymningar drabbar fängelser över hela Italien sedan restriktioner införts om besök och korttidspermissioner ställts in.
Corona • Publicerad 9 mars 2020
Anhöriga till fångar protesterar utanför Rebibbiafängelset i Rom. De är upprörda över läget i fängelserna.
Anhöriga till fångar protesterar utanför Rebibbiafängelset i Rom. De är upprörda över läget i fängelserna.Foto: Andrew Medichini/AP/TT

Sex fångar dog i ett upplopp i säkerhetsfängelset i Modena i norra Italien. Tre dog i fängelset, och ytterligare tre avled under en transport till ett annat fängelse. En av dödsorsakerna sades vara överdos, då fångar tagit sig in i sjukvårdsavdelningen enligt justitiedepartementet.

Sent på måndagen var upproret under kontroll.

Två fångvaktare togs som gisslan i Pavia, också det i norra Italien. Gisslan kunde fritas i en polisräd, enligt den italienska fängelsepolisen.

Protesterna spreds över Italien. I ett fängelse i Foggia i södra delen av landet lyckades ett 50-tal fångar fly, ungefär hälften kunde gripas strax efter rymningen. Madrasser tändes på i protest, fångar tog sig upp på tak för att visa sitt missnöje i andra fängelser.

Italiens fängelser är överfyllda, omkring 61 000 fångar hålls i fängelser med plats för något över 51 000 fångar.

– Fångar är rädda för att virus ska komma in i fängelserna och spridas där, säger Andrea Oleandri från fångorganisationen Antigone.

Den kontroversielle oppositionspolitikern Matteo Salvini, från partiet Lega Nord, säger att upploppen måste kväsas "med järnnäve".

Polisfackets ledare Domenico Pianese hävdar att upploppen verkar vara planerade och varnar för att organiserad brottslighet, som maffian, "kan använda strategin för att utnyttja den svåra situation som coronavirusets spridning innebär".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.