Annons

Sex journalister kidnappade av talibanerna

Afghanistan • Publicerad 7 september 2019
Afghanska säkerhetsstyrkor i huvudstaden Kabul. Bilden har ingen koppling till artikeln. Arkivbild.
Afghanska säkerhetsstyrkor i huvudstaden Kabul. Bilden har ingen koppling till artikeln. Arkivbild.Foto: STR/AP/TT

Sex afghanska journalister har kidnappats av talibanerna i Afghanistan, enligt lokala myndigheter. Journalisterna kidnappades i Paktiaprovinsen i östra Afghanistan i samband med att de färdades tillsammans för att delta i en utbildning.

Afghanska myndigheter uppger att de försöker förhandla med talibanerna om en eventuell frigivning. En talesperson för talibanerna bekräftar att kidnappningen ägt rum, men säger att den skett av misstag och att journalisterna ska friges så snart talibanledningen lyckas få kontakt med den lokala talibangruppen i området.

Annons

Afghanistan är ett farligt land för mediearbetare. Den New York-baserade Kommittén för att skydda journalister (CPJ) rankade landet som det dödligaste i världen för journalister under 2018, med 13 dödade journalister.

I juni hotade talibanerna med att rörelsen skulle attackera journalister om inte afghanska mediebolag slutar rapportera nyheter på ett sätt som talibanerna beskriver som regeringspropaganda.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons