Annons

Många shiitiska pilgrimer döda i panikrusning

Irak • Publicerad 10 september 2019
Shiamuslimer som samlades i Karbala i Irak i oktober i fjol. Arkivbild.
Shiamuslimer som samlades i Karbala i Irak i oktober i fjol. Arkivbild.Foto: Hadi Mizban/AP/TT

Minst 31 pilgrimer har mist livet i en panikartad rusning i trängseln vid en helgedom i den för shiamuslimer heliga staden Karbala i Irak, uppger landets hälsovårdsdepartement. Ytterligare omkring 100 personer skadades när paniken utbröt i samband med högtidlighållandet av sorgehögtiden ashura.

Departementet befarar att dödstalet kan stiga eftersom 10 av de skadade är i kritiskt tillstånd.

Annons

Hundratusentals shiiter samlas varje år för ashura i Karbala, omkring tio mil söder om Bagdad. De tio dagar som högtiden varar är bland shiiternas heligaste. Då minns de imam Hussein, som dödades år 680 av det sunnitiska kalifatet Yazids armé.

Shiiterna gör gällande att Hussein, barnbarn till profeten Muhammed och nummer tre av de tolv imamerna inom shiitisk islam, tillfångatogs och att hans kropp stympades av armén i Karbala, som hämnd för att han vägrade betyga sin vördnad för kalifatet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons