SHL om höjd smittrisk: Följer myndighetsbeslut

Risken för smittspridning av coronaviruset har höjts i Sverige.
Och regeringen förbereder för att snabbt kunna fatta beslut om att begränsa allmänna sammankomster, exempelvis stoppa publik på idrottstävlingar.
Idrott • Publicerad 10 mars 2020
SHL avvaktar myndighetsbeslut om att eventuellt behöva spela matcher utan publik. Arkivbild.
SHL avvaktar myndighetsbeslut om att eventuellt behöva spela matcher utan publik. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

De största publika idrottsevenemangen i Sverige den kommande tiden är de alpina världscuptävlingarna i Åre i helgen, de sista omgångarna i SHL:s grundserie i veckan och starten på slutspelet i helgen, samt kvartsfinaler i svenska cupen i fotboll i helgen.

Under tisdagen höjde Folkhälsomyndigheten risken för allmän smittspridning till mycket hög. Detta sedan några personer har smittats utan att med säkerhet veta hur de fått smittan, samt att antalet smittade har ökat till 326.

Det finns ännu inget myndighetsbeslut på att stora evenemang ska stoppas eller genomföras utan publik, men statsminister Stefan Löfven (S) säger att det finns beredskap för att snabbt ta ett sådant beslut om Folkhälsomyndigheten begär det och att han inte utesluter att ett sådant beslut kan komma.

Inga egna tolkningar

SHL har en grupp som värderar informationen som kommer om viruset, men Michael Marchant säger att man inte gör några egna tolkningar.

– Vi har beslutat att det är myndigheternas beslut eller rekommendationer som vi går på, säger han.

I Danmark och Norge har ishockeyslutspelen ställts in helt. Men så kommer det inte att bli i Sverige.

– Matcherna ska spelas – med publik förhoppningsvis. Skulle det vara så att beslut fattas i en annan riktning så kommer matcherna att spelas utan publik.

"Dag för dag"

Storklubbar i fotboll, som AIK, Hammarby och IFK Göteborg, vill inte att det ska bli publikfritt i allsvenskan när serien drar i gång i april, utan skjuter hellre på säsongsstarten.

Innan premiären är det dock helgens kvartsfinaler i svenska cupen som gäller, och där är Svenska fotbollförbundets inställning – precis som för SHL – att matcherna ska arrangeras som vanligt.

– Vi har dagliga avstämningsmöten och det kommer vi att ha i morgon (på onsdagen) också för att prata vidare om det här, säger förbundets tävlingschef Anna Lögdberg.

– Vi kommer att ta det dag för dag, och om vi har beslutat om något kommer vi att kommunicera det.

Anders Wallin/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.