Annons

Sista VM-chansen för Bahta: "Jättesvårt"

En sista chans återstår för Meraf Bahta att ta en VM-plats.
30-åringen ska försöka klara kvalgränsen på 5 000 meter i spanska Andujar.
Friidrott • Publicerad 5 september 2019
Meraf Bahta vann SM-guld i Karlstad på tiden 15.56,68. Kvalgränsen för att nå VM i Qatar ligger på 15.22,00.
Meraf Bahta vann SM-guld i Karlstad på tiden 15.56,68. Kvalgränsen för att nå VM i Qatar ligger på 15.22,00.Foto: Pavel Koubek/TT

Den 1 september blev Meraf Bahta åter fri att tävla efter att i somras retroaktivt ha dömts till ett års avstängning för sina tre prickar i vistelserapporteringen till internationella antidopningsorganet Wada.

Detta innebar att långdistanslöparen endast hade sex dagar på sig att kvala in till friidrotts-VM i Doha.

Annons

Efter att ha misslyckats med att klara VM-kvalgränsen både på 5 000 och 1 500 meter i SM i Karlstad och en World Challenge-tävling i Zagreb, Kroatien, återstår nu endast ett försök: en internationell tävling i spanska Andujar på fredagen.

– Planen är att hon ska springa, jag har inte hört något annat, säger Karin Torneklint.

Distansen som gäller är 5 000 meter. För att nå VM måste Bahta klara kvalgränsen på 15.22,00 – en tid som hon var drygt 34 sekunder ifrån när hon tog SM-guld på distansen i Karlstad i söndags.

– Vi har pratat om att det är nästa år som gäller för henne. VM är en bonus. Det är tufft när hon får en så kort period på sig att tävla.

TT: Hur ser du på hennes möjligheter att ta en VM-plats?

– Jag tror det blir jättesvårt. Det ska man ha klart för sig. Alla kvalgränser är tuffa och det gäller att ha en bra form. Vi får se vart det landar, säger Torneklint.

Friidrotts-VM i Doha, Qatar, pågår 27 september–6 oktober.

Pelle Strandman/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons