Sjukhus får miljardskuld avskriven

Vård • Publicerad 9 april 2019
Sahlgrenska är ett av de sjukhus i Västra Götalandsregionen som får sina skulder avskrivna. Arkivbild.
Sahlgrenska är ett av de sjukhus i Västra Götalandsregionen som får sina skulder avskrivna. Arkivbild.Foto: Jonas Dagson/TT

Samtliga sjukhus i Västra Götalandsregionen får sina skulder avskrivna efter ett beslut i regionfullmäktige, rapporterar och .

Totalt handlar det om nära 1,2 miljarder kronor fördelat på flera sjukhus, visar GP:s sammanställning. I Sahlgrenska universitetssjukhuset fall innebär avskrivningen på 455 miljoner kronor att hundratals tjänster kan räddas.

– Det är fortfarande en tuff ekonomisk situation. Men det förändrar utgångsläget för 2020 och 2021 då vi återställer de 455 miljoner kronor det handlar om. Vi får en enklare process framöver, säger Henrik Ripa (M), sjukhusets styrelseordförande, till GP.

Förslaget om att skriva av sjukhusens underskott lades av Socialdemokraterna med stöd av Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Demokraterna.

Det styrande partisamarbetet Grönblå samverkan – M, C, KD, L och MP – röstade emot förslaget.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.