Annons

Skakig landning inför tufft EM-kval

Förre förbundskaptenen Erik Hamrén varnade Janne Andersson för Färöarna i samband med EM-kvallottningen.
Anderssons första intryck:
Fotboll • Publicerad 4 september 2019
Förbundskapten Janne Andersson fick ett skakigt välkomnande när han och landslaget landade på Färöarna.
Förbundskapten Janne Andersson fick ett skakigt välkomnande när han och landslaget landade på Färöarna.Foto: Janerik Henriksson/TT

Flygplatsen i Vágar är knappast en favorit för personer som upplever obehag att behöva förflytta sig i luften.

Och Andersson är ingen vän av att flyga.

Annons

Den som kommer till Färöarna möts ofta av en första, obehaglig upplevelse och för Andersson är det första besöket.

Den korta landningsbanan, ursprungligen byggd av britterna under andra världskriget, är en utmaning både för piloter och passagerare – något landslagstruppen blev varse när det chartrade planet damp ned på onsdagseftermiddagen.

"Älskar ju inte flygmaskiner"

– Det var lite "windy" och han (piloten) satte ned planet rätt rejält. Jag älskar ju inte flygmaskiner men det gick jättebra, säger förbundskaptenen.

Med vilken känsla han lämnar den atlantiska ögruppen återstår att se. Andersson har djup respekt för dansken Lars Olsens lag.

Han kräver, som alltid, full fokus och koncentration av spelarna. Den omtumlande 2–1-segern för sju år sedan – under Hamrén var landslaget nära en sportslig krasch – har varit en snackis i truppen. Spelare som Andreas Granqvist och Sebastian Larsson – som var med 2012 – har understrukit att på Torsvöllur får man inget gratis.

Just därför är risken för underskattning minimal.

– Det är min och Peter Wettergrens 41:a landskamp. Jag kan inte komma på på rak arm att vi underskattat något lag.

Pressade Norge

Färöarna pressade Norge och överlistade Spanien med ett hörnmål. Just fasta situationer är något Andersson varnar för.

– Vi förbereder oss på hur vi ska försvara oss på fasta. Färöarna är ett bra lag på detta. Vi har tränat på det och vi har en separat matchgenomgång, som vi alltid har, och då pratar vi fasta situationer, säger förbundskaptenen.

Lagkaptenen Andreas Granqvist:

– Vi har varit ganska starka länge på defensiva fasta situationer som frisparkar och hörnor och vi har varit bra på våra offensiva fasta. Det kommer nog att bli en nyckel i den här matchen hur vi hanterar det, men vi känner oss trygga i våra roller.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons