Han skrek för att stoppa krokodilattacken

Olyckor Artikeln publicerades
Skansenakvariets chef Jonas Wahlström visar platsen där en man i 80-årsåldern blev biten av en krokodil under en kräftskiva igår.
Foto: Karin Wesslen/TT
Skansenakvariets chef Jonas Wahlström visar platsen där en man i 80-årsåldern blev biten av en krokodil under en kräftskiva igår.

Den äldre mannen skulle hålla tal på en privat kräftskiva på Skansenakvariet, men råkade lägga armen lite vårdslöst på fel sida säkerhetsglaset. Då passade krokodilen på.

Mannen fick föras akut till sjukhus och Skansenakvariet vidtar nu åtgärder för att något liknande inte ska hända igen.

Akvariets chef Jonas Wahlström anordnade en kräftskiva på tisdagskvällen, och var själv på plats.

– När han börjar tala så vänder jag mig om och ser att han står där med armen innanför, så jag reser mig och skriker "ner!", men precis då så hoppade krokodilen upp, säger han till TT och fortsätter:

– Herregud tänkte jag, och min första reaktion var att jag måste ju göra något så jag och en till försökte få loss honom. Det lyckades inte så då tog jag ett verktyg och sprang runt och låste upp för att komma in i krokodildammen, men precis när jag låste upp så släppte krokodilen.

"Tog tag i underarmen"

Mannen, som är i 80-årsåldern, hade klättrat upp på en del av anläggningen som ligger intill skyddsglaset för att hålla ett tal till gästerna. Han stod med ryggen mot krokodilerna och sträckte en arm bakåt över skyddsbarriären då krokodilen bet honom, enligt Skansen.

– Han tittade inte in i krokodilanläggningen som man normalt gör, utan vände ryggen mot krokodilen och la sin arm på insidan. Det var en krokodil som uppmärksammade det och kom fram och hoppade upp och tog tag i underarmen.

Bland gästerna fanns läkare på plats som ryckte in och tog hand om den skadade mannen, enligt Wahlström.

– Till all lycka i olyckan så var det tre läkare på plats så han blev omedelbart omhändertagen. En tog av sig bältet som han band om armen och de bandagerade så gott det gick med servetter.

Mannen fördes till sjukhus med ambulans. Läget är stabilt, uppger Karolinska sjukhusets presstjänst.

TT: Var det alkohol inblandat?

– Ja, det var ett kalas men det var absolut ingen fyllefest. Det var inte någon fyllegrej att han klättrade upp där, det var synnerligen seriöst, säger Jonas Wahlström.

"Städade tillställningar"

Skansenakvariet vidtar nu åtgärder för att något liknande inte ska hända igen.

– Vad vi gör nu omedelbart, som vi redan påbörjat, är att vi gör dessa avsatser så sluttande att de inte går att stå på. Det är det vi behöver göra för i övrigt är det höga barriärer, det är över två meter.

Man kommer troligtvis inte att sluta med den här typen av tillställningar i framtiden med anledning av olyckan, säger Wahlström.

– Nej, det ska jag inte säga att vi gör. Det har aldrig hänt någonting, det är ju städade tillställningar. Och nu ska vi eliminera den här risken att någon i framtiden ska få för sig att ställa sig just där.

TT: Hur mår krokodilen?

– Den mår som vanligt, den visade sig aggressiv och fick chansen att bita till på något som kom på fel sida av glaset, säger Wahlström och tillägger att den inte kommer att avlivas.

Polisen har hållit förhör med vittnen och personal på Skansenakvariet och ska även förhöra mannen för att utreda om något brott begåtts i samband med krokodilbettet.

Fakta

Fakta: Krokodilerna på Skansen

Det finns totalt 23 krokodilarter i världen. Krokodilerna utgör en av de äldsta djurgrupperna på jorden i dag. De är också en av två djurtyper som ofta ser människan som mat. Det andra djuret är isbjörnen.

Hos Skansenakvariet finns två Kubakrokodiler. De blir omkring 4,5 meter långa och kan bli över 60 år gamla. Kubakrokodilen är en av de mest aggressiva krokodilarterna.

De två kubanska krokodilerna som nu finns hos Skansenakvariet skänktes först till en rysk kosmonaut som var på besök på Kuba 1978. Kosmonauten fick krokodilerna som en personlig gåva av Fidel Castro och tog dem med sig hem till Moskva. Med tiden skänkte han dem vidare till Moskva zoo.

De två krokodilerna skänktes sedan till Skansenakvariet 1981 och Vladimir Spitzin, direktören för Moskavs zoo, levererade dem personligen.

Krokodilerna la sina första ägg 1984. Äggen, som kläcktes i augusti samma år, blev till elva krokodilungar.

Visa mer...