Annons

Skellefteås hjärtan bultade hårdast

Färjestad spelar SHL-ishockey under devisen ”Stort hjärta, hårt arbete”.
I Karlstad på fredagen var Skellefteå ”Alla hjärtans lag”.
Målvakten Gustaf Lindvall krigade allra bäst när gästerna vann med 3–0.
Ishockey • Publicerad 14 februari 2020
Skellefteå (i vitt) fick jubla borta mot Färjestad.
Skellefteå (i vitt) fick jubla borta mot Färjestad.Foto: Tommy Pedersen/TT

Han firade med kullerbyttor och en djup bugning framför bortasupportrarna i Löfbergs arena.

Hyllningarna var ömsesidiga.

Annons

Gustaf Lindvall var SHL-ishockeyn statistiskt sett bästa målvakt redan innan han nollade Färjestad i Karlstad – något ingen annan klarat den här säsongen.

Efter en bra start och 2–0 i första perioden – Niclas Burström och Jesper Frödén – vann ett krigande Skellefteå med 3–0 och såg till att kampen om slutspelsplatserna bakom Luleå tätnade ytterligare.

– Vi gör en riktigt bra match. Vi har pratat mycket försvarsspel under uppehållet och det har gett resultat, säger Lindvall.

Tack vare den fjärde nollan för säsongen är 29-åringen ensam i SHL om en räddningsprocent över 93 (93,22), men någon diskussion om sin status bland kollegorna är han inte intresserad av.

– Jag jämför mig inte med andra, varken statistiskt eller spelmässigt. Jag lägger fokus på min egen resa, på att göra mitt bästa och utvecklas varje dag, säger han.

Lugn och positiv

Samtalet för han med sig själv. Lindvall berättar att det kan bli ensamt bakom masken och att han i brist på lagkamrater att prata ut med försöker vara kompis med sig själv under matcherna.

Mot Färjestad fungerade det schizofrena förhållandet utmärkt.

– Det är inga speciella grejer men jag ser till att hålla mig lugn och positiv, säger Lindvall.

Han fick god hjälp av utespelarna mot Färjestad. Gästerna var aggressiva och intensiva över hela banan.

Hemmalaget, som fram till matchen mot Skellefteå inte gjort färre än två mål på hemmaplan den här säsongen, gjorde några försök att ta sig tillbaka in i matchen men tog sig sällan fram till riktigt heta lägen.

Annons

Patrik Norén punkterade matchen när han satte 3–0 i tom bur.

– Det är naturligtvis starkt. Vi vet vad motståndarna är kapabla till här ute, säger Skellefteås tränare Tommy Samuelsson.

Pigga debutanter

Både Skellefteå och Färjestad visade upp nyheter i lagen.

Efter att ha brutit med kanadensaren Tom Pyatt har Skellefteå plockat in amerikanen Darren Nowick från allsvenska Västervik.

Nowick bidrog med hårt jobb, inte minst innan Niclas Burström gjorde 1–0.

– Han gör ett jäkligt bra intryck och kommer att hjälpa oss mycket, både med och utan pucken, säger Tommy Samuelsson.

I Färjestad, som kan tvingas klara sig utan armskadade Martin Johansson resten av säsongen, debuterade den finländska landslagsmannen Aleksi Mustonen.

– Man kan se att han har fart i benen och vill göra saker med pucken. Det kommer att bli bra med tiden, säger Färjestads tränare Johan Pennerborn.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons