1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Åklagare: gärningsmannen planerade massaker

Den tyske gärningsmannen som försökte skjuta sig in i en synagoga i Halle planerade en massaker.
Det säger den antiterroråklagare som utreder attackerna som krävde två dödsoffer.
Poliser i tyska Halle.
Foto: Sebastian Willnow/AP/TT

Ytterligare två personer skadades i det dåd som betecknas som en antisemitisk våldshandling. Dödsskjutningarna utfördes i stadsdelen Paulus, invid en synagoga där den misstänkte terroristen först försökte ta sig in. I synagogan var många samlade för fastehögtiden jom kippur, den heligaste av dagar i den judiska kalendern.

Men gärningsmannen misslyckades, och valde då att dödsskjuta en man i en kebabrestaurang samt en förbipasserande kvinna.

– Vad vi upplevde i går var terror. Från det vi vet, så försökte (den misstänkte gärningsmannen) att utföra en massaker i en synagoga, säger den federale åklagaren Peter Frank.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Fördömanden

Dåden fördöms i de starkaste ordalag av ett samlat Tyskland. Förbundskansler Angela Merkel säger att det ska råda absolut nolltolerans mot våldsbrott och antisemitiska handlingar. President Frank-Walter Steinmeier säger, efter ett besök i den utsatta synagogan i Halle i östra Tyskland, att det judiska levnadssättet till varje pris ska skyddas.

– Tyvärr, under er heliga dag, har vi sett något fruktansvärt. Två människor har dödats, och det har varit en attack mot judar i Tyskland, sade Merkel enligt nyhetsbyrån AFP och fortsatte:

– Mitt mål, liksom alla politikers, är att göra allt för att säkerställa att ni kan leva i säkerhet. Och den här dagen visar att det inte varit tillräckligt, och att vi måste göra mer.

Judiska ledare säger att säkerheten måste öka kring till exempel synagogor.

– Det är skandal att synagogan i Halle inte skyddas av polis på jom kippur, säger Josef Schuster, ordförande i det judiska centralrådet i Tyskland, rapporterar AFP.

Ronald Lauder, ordförande för Judiska världskongressen, vill se säkerhetsinsatser dygnet runt vid judiska platser.

– Vi behöver också införa en enad front mot nynazister och andra extremistgrupper, säger han.

De flesta judiska institutioner i stora städer i Tyskland har nästan ständig polisnärvaro på grund av antisemitiska attacker.

Livesände dåd

Dådet livesändes via videoplattformen Twitch, där ett klipp av händelsen skapades och sågs av omkring 2 200 personer.

– Vi arbetade brådskande med att ta bort det här innehållet och kommer att permanent stänga av konton som upptäcks publicera eller återpublicera innehåll med den här avskyvärda handlingen, säger en talesperson för Twitch enligt AFP.

Gärningsmannen hade dessutom publicerat ett antisemitiskt dokument för över en vecka sedan, uppger Rita Katz vid organisationen Site, som övervakar extremism på nätet. I det engelskspråkiga dokumentet fanns bland annat bilder på vapen och ammunition som han senare använde.

I dokumentet har han även pekat ut muslimer och vänsterextremister som potentiella mål, enligt tyska medier.

Texten var runt tio sidor lång och nämner specifikt planen att angripa synagogan i Halle under jom kippur, enligt den tyska tidningen Die Welt.

Den misstänkte gärningsmannen, som greps efter ytterligare skottväxling med polis, beskrivs av tyska medier som en 27-åring. Enligt är han tidigare inte känd av polisen, och tros ha agerat utan medhjälpare. Mannen namnges bara med förnamn och initial på efternamnet enligt tysk lag.

Rättad: En tidigare version innehöll en felaktig term i beskrivningen av dåden.

Läs mer

Sjukvård

Hyrpersonal hoppar av – BB stänger två salar

Verksamhetschefen: ”Vi har klarat av situationen”.

Dricksvatten

Kommunen tar bort uppmaning att koka dricksvattnet

”Kontroller visar att dricksvattnet är fullt tjänligt och därmed inte längre behöver kokas. I och med det kan vattnet användas som vanligt igen.”

Djur och natur

Högsäsong på katthotellet

Under semestern är det många som letar kattvakt. På Tingsryds katthotell finns alla bekvämligheter för den pälsbeklädda i familjen.

Ledare

Politiskt ofog på SVT

Johansson ville inte debattera något. Han var tvärtom där på villkor att få slippa.

Älmhult

Bilen kedjades fast

När bilägaren kom ut ut för att hämta sitt fordon så var framhjulet fastkedjat.

Ledare

Tig ej mer om Flam

Facebook behöver inte lämna någon förklaring till Flam utan kan kasta fram några standardiserade fraser om lämplighet.