Sköts av Hongkongpolis – ställs inför rätta

En 18-årig man som sköts i bröstet av polisen i Hongkong kommer att ställas inför rätta för upplopp och våld mot tjänsteman.
Hongkong • Publicerad 3 oktober 2019
Demonstranter kastar bensinbomb utanför en polisstation i centrala Hongkong.
Demonstranter kastar bensinbomb utanför en polisstation i centrala Hongkong.Foto: Vincent Thian/AP/TT

Mannen sköts i samband med en demonstration tidigare i veckan. Utöver 18-åringen anklagas ytterligare sju män för brott under tisdagens protester, skriver (SCMP).

Vid flera tillfällen under de fem månader som protesterna i Hongkong pågått har det blivit våldsamt mellan polis och demonstranter. Gummimantlade kulor och tårgas har till exempel använts för att skingra demonstranter. Tisdagens skjutning är däremot den första gången som polisen skjuter med skarpa skott mot demonstranter.

Hongkongbor som är kritiska till Pekings ökade inflytande över staden protesterade återigen under torsdagsmorgonen, rapporterar Reuters. Skjutningen tidigare i veckan har gett demonstranterna förnyad styrka och Hongkongpolisen, vars anställda alltmer ser sig som måltavlor, kräver att någon form av undantagstillstånd införs.

Enligt källor till SCMP väntas Hongkongs ledare Carrie Lam i morgon fredag lägga fram ett förslag som skulle förbjuda demonstranter att maskera sig. Deltagarna i proteströrelsen är inte sällan välutrustade med både paraplyer och simglasögon för att skydda sig mot polisens tårgas.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.