Skratt och tårar på Gardellpremiär i Toronto
Det är snart 30 år sedan Jonas Gardell skrev sina böcker som skildrar karaktären Juhas uppväxt i 1970-talets Sverige. Men till skillnad från miniserien som tidigare har spelats in så fokuserar filmen mer på barnen runt om Juha, än på huvudkaraktären själv.
– Jag ville gå tillbaka och titta på berättelsen med en 55-årings blick. Fokus har flyttats och handlar mer om hur svårt det är med de hierarkier som finns.
– Nu handlar det inte lika mycket om komikern, Juha som vuxen, utan mer om Jenny, Thomas och mobbaren Stefan.
"Gemensam bebis"
Rojda Sekersöz står för regin och Gardell kan inte nog lovorda den unga regissören som han säger har hjälpt honom med nya infallsvinklar.
– I filmen är Jenny icke-vit och när Rojda med sin kurdiska bakgrund kom med det förslaget så köpte jag det med hull och hår. Hon har en annan blick och nu har alla tre av den här trojkan med barn en icke svensk bakgrund.
Gardell har velat filmatisera "En komikers uppväxt" under många år, i och med mötet med Rojda Sekeröz så hittade han helt rätt.
– Det här är vår gemensamma bebis, därför kändes det väldigt skönt att få sitta och hålla hennes hand under visningen av filmen.
– Filmen är inget frosseri i 70-talsdetaljer, jag vill att den ska vara rums- och tidlös och även om publiken kanske inte förstod alla referenser så togs den emot med skratt och gråt.
Ny upplevelse
Johan Rheborg spelar huvudrollen som komikern Juha i nutid och även han är glad över publikens mottagande i Toronto.
– Det känns bra, det var en rolig upplevelse. Jag har aldrig varit med om en sån här sak förut. Det var intressant att presentera den för en publik som inte känner till berättelsen sedan innan eller vet vilka vi är.