Annons

Skydda barnet – prata om penningtvätt

Hög aktivitet på ditt barns konto med många överföringar via Swish kan vara ett tecken på att barnet utnyttjas för penningtvätt. Fenomenet har blivit vanligare.
Och som förälder kan du bli återbetalningsskyldig.
Ekonomi • Publicerad 10 september 2019
Polisen märker att fler och fler unga utnyttjas av kriminella nätverk för att tvätta pengar. Arkivbild.
Polisen märker att fler och fler unga utnyttjas av kriminella nätverk för att tvätta pengar. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fler barn och unga som utnyttjas som penningmålvakter av kriminella. Tillvägagångssättet kan verka oskyldigt. Det kan exempelvis handla om någon som säger sig ha glömt sitt kreditkort och ber att få föra över pengar via betallösningen Swish – pengar som sedan ska tas ut kontant. Kanske betalas en liten summa för besväret.

– Det kan kännas trevligt att få pengar för en insats som tar en sekund. Det kan vara svårt att säga nej om det exempelvis är en äldre kompis som frågar. Kanske har man inte i åtanke att det kan vara något riktigt allvarligt, säger Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank.

Annons

Av 1 100 identifierade penningmålvakter var 70 procent under 25 år, enligt siffror från polisen.

Prata om riskerna

Många barn känner inte till att det är brottsligt. Förklaringarna och summorna kan verka oskyldiga men leder till problem.

Som förälder till ett barn under 18 år blir föräldern återbetalningsskyldig. En myndig person kan bli återbetalningsskyldig för hela beloppet som kommer från ett specifikt brott. Föräldern har till viss del ett begränsat ansvar och kan krävas på upp till en femtedel av det så kallade prisbasbeloppet. Då prisbasbeloppet för 2019 är 46 500 innebär det totalt 9 300 kronor.

Att prata med barnet om att den här typen av brottslighet förekommer är ett sätt att förebygga att denne dras in i olagligheter.

– Prata om var pengarna kommer från och vilka riskerna är, att det innebär att man medverkar till brott, säger Sharon Lavie.

Var uppmärksam

Det är inte säkert att barnet vågar berätta om den har varit med om något liknande. Så länge ditt barn är under 18 år har du som förälder rätt att kontrollera barnets konto. Regelbundna kontroller är ett bra sätt att få grepp om barnet utnyttjas för penningtvätt.

– Var uppmärksam på konstiga transaktioner som inte kommer från dig eller din partner. Fråga var pengarna kommer från. Skickas pengarna vidare inom kort är det verkligen en varningsflagg, säger Sharon Lavie.

– Om du vet att ditt barn blivit utsatt anmäl det till polisen.

Rättat: En tidigare version av texten innehöll en felaktig beskrivning av förälderns återbetalningsskyldighet.

Helena Wande/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons