Annons

Solberg: "Ett extremt viktigt uppdrag"

Som tonåring var handbollstränaren Glenn Solberg på glid.
En tränare som såg människan bakom alla bekymmer var räddningen – något som har präglat norrmannens ledarskap.
Handboll • Publicerad 3 september 2019
Norrmannen Glenn Solberg tar över som förbundskapten för det svenska herrlandslaget i handboll efter EM i januari.
Norrmannen Glenn Solberg tar över som förbundskapten för det svenska herrlandslaget i handboll efter EM i januari.Foto: Andreas Hillergren/TT

I mars presenterades norrmannen Glenn Solberg som ny förbundskapten för det svenska herrlandslaget, men han tar över efter Kristján Andrésson först efter EM i Sverige i januari nästa år.

– Det jag kommer att ha fokus på i höst är att träffa svenska klubbar och göra mig bekant med svensk handboll och inte minst handbollsförbundet, säger Glenn Solberg.

Annons

Planen är även att träffa potentiella landslagsspelare i deras klubbmiljöer ute i Europa.

– Min önskan är att träffa spelarna en gång i höst. De är de spelare som är aktuella för OS-kvalet i april, säger Solberg.

Var på glid

Att se människan i handbollsspelaren framhåller 47-åringen som viktigt i sitt ledarskap. Något han själv har upplevt i sitt liv. I vintras var Solberg med i den norska upplagan av "Mästarnas mästare" och under en frukost berättade han om sin tuffa barndom i Lier utanför Drammen.

– När jag var 11–12 år hade jag redan sniffat lim, vi stal bensin från bilar och sniffade bensin. Jag hade stulit en bil med en äldre pojke. Vi blev introducerade för mycket skit, sade Solberg i programmet.

En flytt och en ny skolklass där idrotten tog stor plats blev vändningen. Även om han även då valde bort exempelvis fotbollen för att hänga ute på gatorna under vissa perioder.

– Fotbollstränaren var ofta och hämtade mig på gatuhörnen ute på staden när jag inte kom till träningen. Det är jag evigt tacksam för, sade Solberg.

När han möter svenska journalister under handbollsligans upptaktsträff i Malmö får han frågor om betydelsen att ledare ser unga människor som är på glid.

– Jag tycker att det är viktigt med goda förebilder och tränare, och att folk faktiskt tar ansvar när de tränar barn och unga. Det tycker jag är viktigt. Det kan vara skillnaden på succé och fiasko – för liv och död för många. Idrotten är en viktig plats, säger han.

Han tycker att det är för drastiskt att säga att det var skillnaden på liv och död för hans egen del, men framhåller att tränare och ledare har ett extremt stor ansvar när de arbetar med barn och ungdomar.

– Idrotten har betytt mycket för mig och betyder mycket för många. Det är klart att det har präglat mitt ledarskap, säger Solberg.

Arbetar en dag i veckan

Annons

Just nu arbetar Solberg endast en dag i veckan för Svenska handbollsförbundet. Efter EM, som även avgörs i Norge och Österrike, tar han över förbundskaptensposten.

– Det är ett bra upplägg. Även om jag har lite dåligt tålamod är det bra att få tid att träffa människor och få en bra dialog, säger norrmannen.

Hans första tävlingsmatcher blir i OS-kvalet i april. Om inte Sverige vinner EM och tar en direktbiljett till sommarens spel i Tokyo.

– Då får jag god tid på mig att förbereda mig. Det hade varit det allra bästa, säger Glenn Solberg med ett leende.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons