Annons

Soldater gripna för dödsskjutning av studenter

Nio soldater ur milisen Rapid support forces (RSF) har gripits i Sudan. De står anklagade för dödsskjutningen av flera personer under en protest i staden al-Obeid i måndags där fyra av offren var tonåriga skolelever.
Sudan • Publicerad 2 augusti 2019
Människor i Sudan protesterade under torsdagen mot det dödliga våld som unga demonstranter utsattes för tidigare i veckan.
Människor i Sudan protesterade under torsdagen mot det dödliga våld som unga demonstranter utsattes för tidigare i veckan.Foto: AP/TT

Måndagens våld utlöste väldiga protester i Sudan och på torsdagen sköts ytterligare fyra personer ihjäl under en demonstration i Omdurman, tvillingstad till huvudstaden Khartum.

– En utredning har startats gällande händelsen i al-Obeid och sju medlemmar ur RSF stängdes av omedelbart och lämnades över till domstolen för prövning, säger Shamseddine Kabbashi, talesperson för den styrande militärjuntan i landet, och tillade att ytterligare två personer från RSF frihetsberövades under torsdagen.

Annons

Den ökända RSF-milisen är knuten till militärjuntan och anklagas även för att ha legat bakom massakern i Khartum den 3 juni, då 60-100 personer dödades under en sittdemonstration.

Sudan styrs sedan mångårige diktatorn Omar al-Bashirs avgång i april av en militärjunta. Diskussioner mellan juntan och proteströrelsen har resulterat i en plan för övergången till civilt styre, men fortfarande återstår flera detaljer att förhandla.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons