Annons

Upprört när Sölvesborg stoppar prideflagga

Regnbågsflaggan ska inte längre hissas på stadshuset i Sölvesborg. Kommunalrådet Louise Erixon (SD) vill värna traditionell flaggning och kallar prideflaggan "en politisk symbol".
Beskedet väcker starka reaktioner och är JO-anmält.
Politik • Publicerad 13 september 2019
Regnbågsflaggan har gjort sitt i Sölvesborg. Arkivbild.
Regnbågsflaggan har gjort sitt i Sölvesborg. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Kommunen började 2013 – under kommunalrådet Heléne Björklund (S) – hissa regnbågsflaggan varje år i augusti när Pridefestivalen äger rum i Stockholm.

Nu ändrar det politiska samstyret mellan SD, M, KD samt Sölvesborg- och Listerpartiet på den saken.

Annons

– Det har aldrig funnits någon prideflagga inskriven i kommunens flaggpolicy. Däremot har kommunstyrelsens ordförande kunnat göra undantag från flaggpolicyn. Och det har tidigare ordföranden valt att göra, säger Louise Erixon till TT.

Enligt henne gick prideflaggningen utanför gällande regelverk och urholkade traditionen.

Moderat kritik

Blekinges pridegeneral, moderaten Sophia Ahlin, är mycket kritisk och ska ta upp frågan med Moderaterna centralt.

– Det är beslut som går helt emot det som Moderaterna står för i fråga om alla människors lika värde. Beslutet grundar sig ju inte på att skapa ordning och reda i den lokala flaggpolicyn. Utgångspunkten tycks i stället vara att stoppa Pride, säger hon till

Även på riksnivå reagerar M. Partiets nytillträdda talesperson i hbtq-frågor, Filippa Reinfeldt, kallar flaggstoppet direkt olämpligt och tycker precis som Ahlin att det inte stämmer överens med partiets hållning.

En privatperson har anmält Sölvesborg kommun och den politiska ledningen till Justitieombudsmannen (JO), enligt . Att inte längre flagga med regnbågsflaggan är diskriminerande, anser anmälaren.

Anklagar rörelsen

Louise Erixon poängterar att hennes kommun inte är ensam om flaggpolicyn.

– Sölvesborg tillhör sannolikt en stor grupp kommuner som förhåller sig på det här sättet.

Hon tycker också att priderörelsen har politiserats:

– Sölvesborg har satt upp prideflaggan när det varit Stockholm Pride, vars organisation valt att aktivt ta avstånd från nästan 30 procent av Sölvesborgs väljare när man exkluderat SD från sina partiledardebatter. En kommun som flaggar med prideflagga ställer sig indirekt bakom ett sådant odemokratiskt förhållningssätt.

Annons

TT: Är det skälet till att ni inte längre ska hissa prideflaggan?

– Nej, det är exempel på problem som kan uppstå när en kommun, som ska vara neutral, bryter mot traditionella flaggregler, svarar hon.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons