South Parks hånfulla ursäkt till Kina

Nöje • Publicerad 8 oktober 2019
Skaparna av "South Park", Matt Stone till vänster och Trey Parker till höger, driver med Kinas censur. Arkivbild.
Skaparna av "South Park", Matt Stone till vänster och Trey Parker till höger, driver med Kinas censur. Arkivbild.Foto: Chris Pizzello

Skaparna av satirserien "South Park" har bett Kina om ursäkt, efter att serien har gjorts otillgänglig i landet. Men ursäkten dryper av ironi: "Vi välkomnar den kinesiska censuren in i våra hem och hjärtan. Länge leve Kommunistpartiet", lyder den, enligt .

Serien försvann från nätet i Kina efter ett avsnitt där karaktären Randy Marsh åker till landet. Han grips, skickas i fängelse, ska omskolas och får genomlida tvångsarbete.

I en scen får Marsh elchocker medan han läser från ett kort: "Jag är en stolt medlem av kommunistpartiet. Partiet är viktigare än individen". Han står också i en överfull cell och konverserar med Nalle Puh och Nasse – 2017 blockerades bilder av Nalle Puh i Kina, då folk jämförde honom med president Xi Jinping.

Seriens skapare gör dessutom en referens till basketlaget Houston Rockets, vars tränare Daryl Morey uttryckte stöd för protesterna i Hongkong, vilket ledde till att lagets matcher inte visade i kinesisk tv.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.