Bekräftade coronafall i Kina nu nära 12 000
Under fredagen avled ytterligare 46 personer, varav 45 i den värst drabbade Hubeiprovinsen.
Det innebär att totalt 259 personer har avlidit i Kina efter att ha smittats av viruset, som kan leda till feber, hosta och lunginflammation. Antalet bekräftade smittade i landet har samtidigt stigit till 11 860 på lördagskvällen svensk tid. 287 har hittills tillfrisknat från viruset enligt det amerikanska universitetet Johns Hopkins i Baltimore.
Viruset har också spridits till omkring 25 andra länder, men än så länge handlar det om ett mindre antal bekräftade fall. I Sverige upptäcktes det första och hittills enda fallet under fredagen i Jönköping, och senare samma dag rapporterades det första fallet i Spanien.
Inreseförbud
Spridningen har fått en del länder att vidta drastiska åtgärder. USA, där sju fall upptäckts, har utlyst ett nationellt nödläge och stoppar tillfälligt alla utländska medborgare som varit i Kina under de två senaste veckorna från att resa in i landet.
Dessutom måste alla amerikaner som nyligen besökt Hubeiprovinsen sitta i karantän i två veckor. Amerikaner som varit i övriga delar av Kina får genomgå en undersökning och hållas isolerade hemma med en del begränsningar.
– Jag vill betona att det här är en allvarlig hälsosituation i Kina, men jag vill också understryka att risken för den amerikanska allmänheten för närvarande är låg. Vårt mål är att göra allt vi kan för att det ska fortsätter så, säger Robert Redfield, chef för den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC.
På lördagen anlände de första som evakuerats från Kina till Tyskland. De landade i Frankfurt för att föras till en militärbas i Germersheim för två veckors karantän.
Peking besviket
Även Australien meddelar att alla som inte är australiska medborgare och som anländer från Kina kommer att stoppas från att resa in i landet. Dessutom har Vietnam från och med lördagen ställt in alla anländande flyg från Kina.
Liknande, långtgående reserestriktioner har införts i Italien, Singapore och Mongoliet medan en rad länder också avrått sina medborgare från att resa till Kina.
Peking reagerar besviket på en sådan avrådan från USA, som man beskriver som "otrevlig".
– Det är helt klart inte en sympatisk gest, säger utrikesdepartementets talesperson Hua Chunying.
Nödläge
Förutom att försöka isolera den värst drabbade Hubeiprovinsen har kinesiska myndigheter bland annat förlängt ledigheten i samband med det kinesiska nyåret, uppmanat företag att fortsätta hålla kontor och butiker stängda och även stängt av vissa buss- och tågrutter på andra håll i landet.
WHO klassade i torsdags virusutbrottet som ett globalt nödläge – men anser inte att gränser mot Kina ska stängas. Världshälsoorganisationen befarar att människor tar alternativa resvägar om befintliga gränsövergångar och flygplatser stängs för kineser och därmed inte kan kontrolleras för smittan.
WHO rekommenderar inte heller några handelsrestriktioner, skriver organisationen i ett uttalande.