Annons

Spaning från tomten – flest fåglar vinner

Du behöver inte åka långt för att uppleva fågelrikets artrikedom. Inom hustomtens avgränsningar finns tillräckligt med fjäderfän – åtminstone för att vinna en fågelskådartävling.
I dag vänder landets fågelentusiaster blickarna mot de egna ägorna i jakten på titeln i riksmästerskapet i tomtskådning.
Djur • Publicerad 14 september 2019
Något år har Anders Kornestedt hyrt en skylift för att för att se över skogsdungen i närheten av tomten.
Något år har Anders Kornestedt hyrt en skylift för att för att se över skogsdungen i närheten av tomten.Foto: Pontus Grönvall

Kaffe, fördelaktig vind och bra väder. Treenigheten skulle kunna vara ett recept på en perfekt morgon till sjöss, men den är lika giltig för fågelskådare. Tipset kommer från Anders Kornestedt som bor utanför Tvååker i Halland. Och han om någon borde veta vad som krävs för att se så många fåglar som möjligt. I riksmästerskapets 21-åriga historia har han och hans fågelskådarvänner vunnit tävlingen nio gånger.

– Det är väldigt socialt och kul. Man käkar och står och spanar tillammans, sedan finns det givetvis ett litet tävlingsmoment också, säger Anders Kornestedt till TT.

Hyrde skylift

Annons

Reglerna är enkla: Den/de som registrerar flest fågelarter från sin tomt vinner. När TT får tag på Anders Kornestedt på lördagsförmiddagen är han och hans vänner redan på god väg. Förra året såg de vinnande skådarna totalt 104 arter – i Tvååker har man redan sett 75.

Bland arterna som siktats finns tretåig mås och tofsvipa, men väderförhållandena är inte idealiska i år, säger han.

– Just nu är det ganska hårda västvindar. Vid den här årstiden är det bäst med svaga ostvindar och ganska fint väder så att fåglarna som flyger söderut passerar utmed kusten.

Ett år hyrde han en skylift för att förlänga sikten från tomten – i år nöjer han sig med vyn från taknocken på sitt hus.

"Ena handen på kikaren"

Genom åren har han sett flera sällsynta arter.

– En gång flög en stäpphök förbi, en gammal vacker hane. Det var extra roligt.

Tävlingen i alla ära, men viktigast är ändå gemenskapen. Som en avslutning på dagen väntas bland annat en middag för alla skådare på tomten. Men det går inte att koppla av helt.

– En fågel kanske bara passerar en gång om dagen. Man måste ha ena handen på kikaren, säger Anders Kornestedt.

Julius Bengtsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons