Annons

Spansk liga tvingade kvinnor jobba med äldre

En liga i Spanien smugglade kvinnor från Nicaragua för att tvinga dem att ta hand om äldre.
Nu har ligans sju medlemmarna gripits av polisen i koordinerade räder i flera spanska provinser.
Spanien • Publicerad 7 augusti 2019
En av ligans ledare greps på flygplatsen i Madrid med tre kvinnor från Nicaragua. Arkivbild.
En av ligans ledare greps på flygplatsen i Madrid med tre kvinnor från Nicaragua. Arkivbild.Foto: Paul White/AP/TT

Fyra kvinnor och tre män som tillhör samma familj misstänks ha lurat 50 nicaraguanska kvinnor, merparten unga och med låg utbildning, till Spanien sedan 2016.

Kvinnorna har lockats med löften om välbetalda jobb, men på plats i Spanien har deras pass beslagtagits och de har fått veta att de är skyldiga ligan 6 000 euro (motsvarande omkring 65 000 kronor) för resan.

Annons

Därefter har de tvingats att jobba i privata hem med att ta hand om äldre. Ligan hittade kunderna med hjälp av annonser på nätet, enligt polisen. Ligan har även krävt orimligt höga summor av kvinnorna för att förse dem med vardagliga produkter och livsmedel.

"Den kriminella gruppen har dominerat och kontrollerat sina offer genom upprepade hot, med skrämseltaktik, bedrägeri och tvång, och hotat med att deras anhöriga i Nicaragua skulle drabbas om de berättade om vad de utsattes för", skriver polisen i ett uttalande.

De sju medlemmarna greps i räder i huvudstaden Madrid och i provinserna La Rioja och Huesca. En 48-årig kvinna som beskrivs som en av ledarna greps på flygplatsen i Madrid när hon anlände med tre kvinnor från Nicaragua.

Ligan tros ha tjänat mer än 750 000 euro (drygt 8 miljoner kronor) på kvinnorna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons