Annons

Sparekonomens tips: "Logga inte in"

Det råder fritt fall på börsen och många får se sitt sparkapital krympa drastiskt.
I det läget kan det vara lätt att drabbas av panik, men gör inte det råder experterna.
Ekonomi • Publicerad 12 mars 2020
Nordnets sparekonom Frida Bratt manar till lugn i börsoron. "Fortsätt månadsspara", är hennes råd.
Nordnets sparekonom Frida Bratt manar till lugn i börsoron. "Fortsätt månadsspara", är hennes råd.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank. Arkivbild.
Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Den senaste veckan har präglats av en stark börsoro. Under torsdagen dyker Stockholmsbörsen över tio procent, vilket är det brantaste fallet i modern historia. Att ofta logga in på banken kan spä på stressen.

– Vi tycks ha hamnat i ett nytt skede. Själva oron har skapat ett eget problem i sig. Det har inte längre med virusspridningen att göra utan vilka risker marknaden ser framför sig. Det finns mycket marknaden ser framför sig som man inte vet något om. Det är en enorm oro nu, säger Frida Bratt.

"Paniksälj inte"

Annons

Det är förståeligt att det kan kännas förtvivlat att se sina besparingar till viss del gå upp i rök på kort tid, men experterna vidhåller att det bästa är att inte drabbas av panik och sälja sitt långsiktiga sparande i all hast. Frida Bratts råd är att sticka huvudet i sanden och fortsätta månadsspara. Ett regelbundet sparande får effekten att man över lång tid köper både när det är dyrt och när det är billigt.

– Det är väldigt lätt att hamna snett om man paniksäljer. Då kan man missa de viktiga uppgångsdagarna som historiskt sett ofta kommit nära inpå de kraftigaste börsfallen. Missar man dem får det väldigt stor effekt på avkastningen på lång sikt, säger Frida Bratt.

På sikt kommer börsen att återhämta sig, enligt de allra flesta bedömarna, men tidshorisonten är svår att sia om.

– Visst känns det alltid dramatiskt när man sitter mitt i det, men turbulens hör börsen till och rasen kommer med jämna mellanrum, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.

På lång sikt har börsen historiskt gett en god avkastning.

– Och då ska man komma ihåg att vi under de senaste åren har haft it-bubblan som var dramatisk när den sprack och finanskrisen som var extremt djup, säger Maria Landeborn.

Köpläge?

I den rådande situationen tycker Frida Bratt att det känns för tidigt att prata om att det råder köpläge.

– Jag tycker att man ska vara beredd på att det här håller i sig och man vet inte vart botten är.

Att försöka förutse när raset når sin botten är näst intill omöjligt, men det kännas tröstande att ha i åtanke att börsen går före konjunkturen, ofta med ett halvår till ett år, tipsar Maria Landeborn.

– Att börsen rasar nu speglar ju en förväntan om att konjunkturen kommer att bromsa in det här kvartalet och nästa kvartal. Men börsen kommer också vända upp långt innan konjunkturen visar tecken på återhämtning, säger hon.

"Växa vidare"

Annons

Med andra ord speglar börsraset nu en svagare tillväxt under det här halvåret, men när vi ser att konjunkturen stabiliseras kommer börsen redan att ha gått upp igen.

– Med hjälp av alla åtgärder som sätts in just nu, både i form av stimulanser och att man försöker få stopp på smittan kommer ekonomin växa vidare senare i år.

För ett kortsiktigt sparande, det vill säga pengar som du till exempel behöver använda under det här året eller nästa är experternas råd att sälja. Pengar som lagts undan för att användas i närtid ska aldrig ligga på börsen, enligt experterna. Rädda det som räddas kan, anser Frida Bratt.

– Det kan kännas sent att sälja nu, men det kan bli ännu värre. Det är omöjligt att veta nu.

Helena Wande/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons