Annons

Stallone om Rambo: Viktigt visa våldet

Första gången biopubliken mötte John Rambo var 1982. Filmen ”First blood” blev en sådan publikframgång att det gjordes tre uppföljare. Och nu är det dags igen – elva år efter nummer fyra är det dags för ”Rambo – last blood”.
Film • Publicerad 13 september 2019
Sylvester Stallone har gjort "Rambo"-filmer sedan 1982. Nu är det dags för den kanske sista: "Rambo – last blood". Bild från Cannesfestivalen.
Sylvester Stallone har gjort "Rambo"-filmer sedan 1982. Nu är det dags för den kanske sista: "Rambo – last blood". Bild från Cannesfestivalen.Foto: Vianney Le Caer

Men titeln till trots är den nu 73-årige Stallone inte säker på om det här verkligen är slutkapitlet i berättelsen.

– Vi får se om det verkligen är den sista. Rambo kanske överlever, säger han till TT.

Annons

Den första filmen byggde på David Morrells bok ”First blood”. En Vietnamveteran blir provocerad av lokal polis, vilket resulterar i ett våldsamt krig ute i skogen. Sedan en mängd poliser dödats blir John Rambo skjuten av sitt före detta befäl.

Filmversionen slutade dock med att Rambo överlevde. I de följande tre filmerna använde han sina stridskunskaper i Vietnam, Afghanistan och Myanmar.

Jagar kidnappare

I den femte filmen är huvudpersonen åter i USA efter 30 år i andra länder. Han bor nära gränsen till Mexiko och låter en ung kvinna bo på sin ranch. Hon blir kidnappad och Rambo ger sig ut på jakt efter dem som har tagit henne.

– Själv bor han i tunnlar under huset, säger Stallone när TT möter honom på takterrassen på Hotel Marriott i Cannes.

Han är själv medförfattare till manuset.

– Han är som ett vilddjur. Han ser världen som helvetet på jorden, han försöker varna henne, berätta hur det är. Och när något händer henne blir han åter en mörk, ursprunglig mördare. Han går in i det totala mörkret.

”Rambo”-filmerna är mycket våldsamma – vilket Sylvester Stallone försvarar.

– Att vara politiskt korrekt när det gäller att skildra våld förminskar budskapet. Se på våldet på medeltiden, se på ”Game of thrones”. Det var otroligt brutalt och hotfullt, men det har förminskats av ”Star wars” och sådant, säger han.

"Våld är fasansfullt"

Han låtsas svinga ett lasersvärd, och fortsätter:

– I mer barntillåtna filmer säger det "pang" och någon ramlar och säger några väl valda sista ord. Verkligt våld är fasansfullt och jag vill komma med ett budskap om hur vidrigt det är. I ”Rambo IV”, när han var i Burma, sköts människor bokstavligt talat i bitar.

Annons

Han låtsas sikta på TT:s utsände med ett osynligt vapen och säger:

– Du skulle försvinna. Halva din kropp skulle sprängas sönder. Och det handlar här inte om att vilja briljera med specialeffekter. Det är viktigt att visa våldets ansikte, det är viktigt att visa hur en man kan gå in i det totala mörkret när han blir utsatt för tryck, hur han är kapabel till fruktansvärd hämnd.

När TT möter Stallone har han ännu inte bestämt ifall det här är sista filmen om John Rambo.

– Jag trodde det. Men vi har spelat in två olika slut. Han kanske överlever. Men eftersom den här filmen utspelas i USA kan det han gör inte sopas under mattan. Han kanske hamnar i federalt fängelse. Det skulle kunna vara grunden till en ny intrig.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons