GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stenjätte ska locka turister till Jylland

De styrande i Thisted på norra Jylland hoppas kunna locka besökare med en ny turistattraktion – en rejäl stenbumling.
I över 80 år har Hundborgstenen varit begravd i den jylländska myllan, men nu ska den upp i ljuset.
Danmark • Publicerad 15 juni 2019
Hundborgstenen nära Thisted på norra Jylland ska åter friläggas och kanske bli ett turistmål.
Hundborgstenen nära Thisted på norra Jylland ska åter friläggas och kanske bli ett turistmål.Foto: 

I fredags morse inledde grävmaskinerna arbetet med att frilägga stenen, som beräknas väga cirka 170 ton och som är stor som en mindre enrumslägenhet med högt i tak. Riktigt hur stor den är vet man ännu inte, eftersom den inte mätts sedan den grävdes fram förra gången 1938. Men om den motsvarar förväntningarna är den Danmarks sjätte största sten, rapporterar danska medier.

Stenbumlingen är ett flyttblock av bergarten larvikit som enligt geologerna förts till Danmark från norska Larvik under den senaste istiden. Planen är att flytta den en bit och skapa ett besöksmål. Eftersom stenen ursprungligen kommer från Norge har norska medier uppmärksammat friläggandet.

– Jag är säker på att det finns ett stort intresse, också från norsk sida. Norska turister vill vi ju gärna ha hit ner, säger geologen Søren Torp till .

Stenen har legat begravd så länge att den nästan glömts bort. Det var när Thisted kommun började exploatera området som några medborgare påminde om den. Och då väcktes tanken att göra den till ett besöksmål.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.