Stenjätte ska locka turister till Jylland

Danmark Artikeln publicerades
Hundborgstenen nära Thisted på norra Jylland ska åter friläggas och kanske bli ett turistmål.
Foto:
Hundborgstenen nära Thisted på norra Jylland ska åter friläggas och kanske bli ett turistmål.

De styrande i Thisted på norra Jylland hoppas kunna locka besökare med en ny turistattraktion – en rejäl stenbumling.

I över 80 år har Hundborgstenen varit begravd i den jylländska myllan, men nu ska den upp i ljuset.

I fredags morse inledde grävmaskinerna arbetet med att frilägga stenen, som beräknas väga cirka 170 ton och som är stor som en mindre enrumslägenhet med högt i tak. Riktigt hur stor den är vet man ännu inte, eftersom den inte mätts sedan den grävdes fram förra gången 1938. Men om den motsvarar förväntningarna är den Danmarks sjätte största sten, rapporterar danska medier.

Stenbumlingen är ett flyttblock av bergarten larvikit som enligt geologerna förts till Danmark från norska Larvik under den senaste istiden. Planen är att flytta den en bit och skapa ett besöksmål. Eftersom stenen ursprungligen kommer från Norge har norska medier uppmärksammat friläggandet.

– Jag är säker på att det finns ett stort intresse, också från norsk sida. Norska turister vill vi ju gärna ha hit ner, säger geologen Søren Torp till .

Stenen har legat begravd så länge att den nästan glömts bort. Det var när Thisted kommun började exploatera området som några medborgare påminde om den. Och då väcktes tanken att göra den till ett besöksmål.

Fakta

Fakta: Larvikit

Larvikit är en bergart som består av alkalifältspat tillsammans med amfibol, pyroxen och mörk glimmer. Den har fått sitt namn från staden Larvik i Norge, där den utvinns i stor skala.

Larvikiten är grov- till medelkornig, blågrå eller grönaktig med vackert blå skillereffekt (labradorescens) hos de rombformiga kristallerna av alkalifältspat. Den används som monument- och byggnadssten och säljs under handelsnamnet labrador.

2008 utsågs larvikit till Norges nationalbergart.

Källa: Nationalencyklopedin, Norges geologiske undersøkelse

Visa mer...