Stockholms filmfestival hedrar Max von Sydow

Stockholms filmfestival firar 30-årsjubileum med fokus på maffiaskildringar. Dessutom hedras den svenske filmgiganten Max von Sydow – som dock inte ser ut att komma på besök.
Film • Publicerad 15 oktober 2019
Skådespelaren Max von Sydow tilldelas Stockholm Lifetime Achievement award på Stockholms filmfestival. Arkivbild.
Skådespelaren Max von Sydow tilldelas Stockholm Lifetime Achievement award på Stockholms filmfestival. Arkivbild.Foto: Laurent Cipriani/AP

Den 90-årige skådespelaren, som medverkat i filmer som "Det sjunde inseglet" (1957), "Hannah och hennes systrar" (1985) och "Star wars: the force awakens" (2015) tilldelas Stockholm Lifetime Achievement award.

– Han är en av världens främsta skådespelare, med en enorm närvaro och som kan spela i alla genrer. När vi startade festivalen så skrev han ett brev och frågade om han kunde bidra på något sätt. Det var väldigt överraskande, och fantastiskt.

Sedan dess har Max von Sydow suttit med i festvalens hedersjury. Han har dock aldrig varit fysiskt närvarande.

– Men han har faktiskt betalat medlemsavgiften i åtminstone 15 år, och när vi skapade Bronskortet så köpte han det också och pytsade in lite extra. Nu får vi acceptera att han ju ändå är 90 år och fortfarande upptagen. Vi får fira honom lite själva.

Fokus: Frankrike

Årets fokusland är Frankrike, 25 franska filmer finns i programmet, bland annat Céline Sciammas "Porträtt av en kvinna i brand", som blev väldigt omtalad i Cannes i våras. Regissören besöker festivalen och tilldelas även Stockholm Visionary award.

– Det känns väldigt roligt att fira vårt 30-årsjubileum med vårt hittills mest jämställda festivalprogram och att fortsätta lyfta fram talanger från hela världen, säger Git Scheynius.

Stockholm Achievement award går till den iranske skådespelaren och regissören Payman Maadi ("Nader och Simin – en separation"), som besöker festivalen med den actionspäckade polisthrillern "Just 6,5". Filmen ingår också i Spotlight-temat Maffia: organiserad brottslighet.

– Statsministern har ju sagt att vi måste tvinga tillbaka våldet. De filmer vi visar handlar om de kriminellas vardag och hur våldet fungerar, så jag uppmuntrar våra politiker att komma och se dem. Löfven och alla de andra är varmt välkomna, säger Git Scheynius.

Invigningsfilm blir som tidigare rapporterats Noah Baumbachs hyllade skilsmässodrama "A marriage story" med Adam Driver och Scarlett Johansson i huvudrollerna. Som avslutningsfilm visas Taika Waititis nazistsatir "Jojo Rabbit".

Stockholms filmfestival äger rum 6–17 november.

Miranda Sigander/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.