Annons

Stödaktioner vittnar om publikens kärlek

Kulturlivet blöder och runt om i landet görs nu insamlingar, stödköp och donationer för att rädda teatrar, museer och biografer.
Gensvaret är i många fall starkare än vad initiativtagarna kunnat drömma om.
Kultur • Publicerad 7 april 2020
"För oss har det varit viktigt att visa hur skör situationen är för de här biograferna", säger Olle Agebro. Biografen Tellus i Midsommarkransen är en av de drygt 80 oberoende kvalitetsfilmbiografer som ingår i Draken Films räddningsinsats. Arkivbild.
"För oss har det varit viktigt att visa hur skör situationen är för de här biograferna", säger Olle Agebro. Biografen Tellus i Midsommarkransen är en av de drygt 80 oberoende kvalitetsfilmbiografer som ingår i Draken Films räddningsinsats. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Rackstadsmuseet i Arvika, Värmland, ser nytt ljus tack vare alla som strömmar till och betalar medlemsavgift till den ideella förening som driver museet. Pressbild.
Rackstadsmuseet i Arvika, Värmland, ser nytt ljus tack vare alla som strömmar till och betalar medlemsavgift till den ideella förening som driver museet. Pressbild.Foto: Lars Norrby
Den storsäljande författaren Fredrik Backman uppmanar folk att köpa böcker, just nu hellre poesisamlingar än hans egna. Arkivbild.
Den storsäljande författaren Fredrik Backman uppmanar folk att köpa böcker, just nu hellre poesisamlingar än hans egna. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Fyrisbiografen i Uppsala, Saga Bio i Säffle och Folkets Hus Surahammar. Olle Agebro på Draken Film, strömningstjänsten med kvalitetsfilm som drivs av Göteborgs filmfestival, vill rädda landets oberoende kvalitetsfilmsbiografer. De som nu – och ett halvår framöver – tecknar abonnemang kan välja att låta halva prenumerationsavgiften gå till någon av de 80 biografer som Draken Film har listat på hemsidan. Både antalet biografer och prenumeranter är på tillväxt.

– Vi är helt överväldigade över engagemanget som biopubliken visat. Vi trodde att något hundratal skulle nappa, men nu handlar det om tusentals. Det säger något om hur mycket publiken älskar sina biografer och hur viktigt det här att de finns kvar, säger Olle Agebro.

En månadshyra

Annons

Om biograferna går under minskar utbudet hos distributörerna vilket skulle utarma hela det cineastiska ekosystemet, framhåller han. Insamlingen har redan dragit in 250 000 kronor, och för vissa biografer är engagemanget så starkt att det täcker en månadshyra.

– Om man jämför med andra länder ser svenskar mycket på film men går ganska lite på bio. Vi ser ett tydligt samband mellan dem som strömmar filmer hos oss och går på de här biograferna. Jag tror det är avgörande för vår strömningstjänst att de här biograferna finns kvar.

I Arvika, i Värmland, ser Rackstadmuseet nytt ljus tack vare en stödgrupp på Facebook som uppmanar folk att stödköpa medlemskap i den ideella förening som driver det coronastängda museet. Gruppen har nu 900 medlemmar och hittills har över 200 medlemsavgifter betalats in.

– Ekonomiskt betyder det hur mycket som helst, känslomässigt går det inte att räkna, säger den permitterade musiechefen Anneli Strömberg.

"Oerhört viktigt"

Varför startade då insamlingen? Initiativtagaren Marcus Modh, chef för Arvika konsthall, hade läst om krisen i Arvika Nyheter.

– Det var ett oerhört viktigt museum för mig när jag växte upp. Min familj var inte så konst- och kulturintresserad. Jag kan inte tänka mig ett Arvika utan Rackstadmuseet, säger han.

Per Sundgren, före detta kulturborgarråd för Vänsterpartiet i Stockholm stad, valde i stället att ta 40 000 kronor av sina personliga besparingar och ge till fyra fria, nu hotade teatrar som under många år varit hans favoriter: Teater Reflex i Kärrtorp, Teater moment: i Gubbängen, Orionteatern i Stockholm och Teater Oktober i Södertälje.

– Jag skiljer mig inte från de flesta svenskar. Jag säger inte att alla ska göra detta, men jag är så gammal nu och ska inte dö med pengar på banken. Det gäller att använda dem till något vettigt. Men det skulle behövas mycket mera.

Fakta: Stödfonder och andra initiativ

* Patrik Tornéus på den inställda litteraturfestivalen Littfest i Umeå uppskattar att drygt hälften av festivalbesökarna valt att inte kräva kompensation för biljetterna i hopp om att festivalen ska överleva. "Vi har fått enormt mycket positivt gensvar" skriver han i ett mejl.

* I Umeå pågår också en swishinsamling för Bokcafé Pilgatan samtidigt som filmälskarna uppmanas köpa presentkort hos Folkets Hus-biografen.

* Författarförbundet har inrättat en särskild krisfond tack vare ett bidrag på 400 000 kronor från Stiftelsen Natur & Kultur. Inställda framträdanden och förlorade uppdrag gör situationen akut för många författare och översättare. Författaren Fredrik Backman har skänkt 100 000 kronor till samma fond. "Om ni kan köpa böcker just nu så köp inte mina böcker, köp debutanter och poesisamlingar och barnböcker, handla gärna från din lokala butik", twittrar Fredrik Backman.

Vi har fått in mer också från anonyma givare, solidariteten i vår kår är stark. Alla vet att det är tufft även utan en kris som den här, säger Patrik Lundberg, vice ordförande i Författarförbundet.

* Musikerförbundet har inrättat en särskild krisfond för musiker, artister och scenarbetare som saknar skyddsnät. Spotify stödjer fonden genom en engångsdonation. Hur stor denna blir är dock inte offentligt. Donationen är en del av den internationella satsningen Spotify Covid-19 Music Relief.

* Svenska Akademien skapar ett nytt coronastöd. Fem miljoner kronor ska användas till verksamhet inom Akademiens intresseområde. Huvudparten ska gå till arbetsstipendier men en del även till organisationer som påverkats av coronakrisen.

* Komikern Henrik Schyffert valde att köpa 100 säsongskort till ståuppscenen Norra Brunn och bad sedan sina fans mejla scenen och berätta varför de tycker att han är världens bästa ståuppare. De som smörade bäst fick säsongskort genom utlottning.

* Scalateatern i Stockholm har lanserat sin egen stödkampanj. "Utan vind i seglen för man gå med håven" skriver teatern och uppmanar publiken att bli "Scalakompis", "Scalahjälte" eller helt enkelt swisha en slant.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons