Svensk idrott stoppas inte av virusoro – än

I Norge uppmanar idrottsförbundet och olympiska och paralympiska kommittén till ett omedelbart stopp för all idrott, träning och tävlingar på grund av oron för coronavirusets spridning.
En linje som svenska Riksidrottsförbundet (RF) inte går på – än.
Sport • Publicerad 12 mars 2020
Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet (RF), är beredd att vidta ytterligare åtgärder för att minska smittspridningen av coronaviruset, om det krävs. Arkivbild.
Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet (RF), är beredd att vidta ytterligare åtgärder för att minska smittspridningen av coronaviruset, om det krävs. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Att Norges idrott ställs in är enligt Eriksson inte konstigt med tanke på landets beslut att stänga skolor, ett beslut som enligt Folkhälsomyndighetens stadsepidemilog Anders Tegnell inte är aktuellt i Sverige.

Därför inväntar RF ytterligare rekommendationer från myndigheten innan beslut om att stoppa idrott fattas. Däremot har RF tillsammans med sina specialförbund förtydligat linjen som de går på framöver, i ett möte under torsdagen.

– Kampen mot pandemin går först och jag är glad, men inte förvånad, över att idrottsrörelsen står bakom mig när jag säger det, konstaterar Eriksson.

Respektera förbudet

Framförallt gäller det att respektera förbudet om sammankomster på över 500 personer, vilket innebär stora ekonomiska konsekvenser för idrotten. En del av de till RF anslutna föreningarna drabbas hårdare – i nuläget främst de som har ishockey- och basketverksamhet – medan andra i nuläget står hyfsat stabilt.

Slutspel i de stora vinterlagsporterna står för dörren och stora publikintäkter kan gå förlorade.

– Det är en oerhörd ansträngning för idrotten i stort. Vi har 3,2 miljoner medlemmar, det är många som drabbas. Och den stora ovissheten kring hur länge det pågår är en utmaning. Det är inte ens någon idé att ställa frågan "när är det över", för det vet vi inte.

Eriksson berättar att RF just nu kartlägger hur stora kostnaderna för idrotten blir under mars och april till följd av åtgärderna som tas för att minska smittspridningen.

– Vi är inte klara än, men det handlar inte om några små summor.

För att bistå sina medlemmar startar förbundet nu ett specifikt råd där hanteringen av coronavirusets spridning är i fokus.

– I första hand ska föreningarna vända sig till sitt specialförbund. Men vi kommer ta fram material, ha överläggningar med regeringen och bistå med spetskompetens, säger Eriksson.

Gör det som krävs

Det norska idrottsförbundets ordförande Berit Kjøll säger i ett pressmeddelande att det är berett att ta uppmaningarna från de norska hälsomyndigheterna på allvar.

"Vi vill göra det som krävs för att hindra smittspridningen i samhället", säger Kjøll.

Något liknande råd har Riksidrottsförbundet ännu inte gått ut med. Däremot är Björn Eriksson, ordförande i förbundet, öppen för att vidta liknande åtgärder om det krävs.

– Att människor ska få idrotta är vår själ. Men om det är så att myndigheter, de som faktiskt har koll på pandemier, säger att det är oundvikligt för att minska smittspridningen, så kommer vi att respektera det, säger han.

Hilda Djupenström/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.