Annons

Strandade valar dog på Island

Island • Publicerad 3 augusti 2019
För andra gången på kort tid har grindvalar dött efter att han strandat på Island. Bilden är från den 18 juli då ett 50-tal valar hittades döda.
För andra gången på kort tid har grindvalar dött efter att han strandat på Island. Bilden är från den 18 juli då ett 50-tal valar hittades döda.Foto: David Schwarzhans/AP/TT

Ett 20-tal grindvalar har dött sedan de av oklar anledning har strandat på Islands sydvästkust. Det är andra gången på kort tid som en stor grupp grindvalar strandat på Island.

På fredagskvällen upptäcktes ett 50-tal strandade valar nära Gardur, runt fem mil från Reykjavik. Ett stort antal frivilliga arbetade hela natten med att försöka hålla valarna blöta i avvaktan på att tidvattnet skulle stiga och göra det möjligt att få ut dem i havet igen. De flesta kunde räddas men ett 20-tal klarade sig inte.

Annons

För ett par veckor sedan hittades 52 döda grindvalar på en strand på halvön Snæfellsnes på västra Island. De upptäcktes av turister på helikoptertur.

Experter ställer sig undrande till varför så många grindvalar har strandat på kort tid. Mellan 500 000 och 800 000 grindvalar beräknas finnas i Atlanten.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons