Annons

Strejkande tankbilsförare tvingas jobba

Ekonomi • Publicerad 12 augusti 2019
En skylt vid en mack i Aveiras utanför Lissabon upplyser att det bara är tillåtet att tanka 25 liter åt gången.
En skylt vid en mack i Aveiras utanför Lissabon upplyser att det bara är tillåtet att tanka 25 liter åt gången.Foto: Armando Franca/AP/TT

Portugals regering tvingar strejkande tankbilsförare tillbaka till arbetet. Det sker sedan brist på bensin och diesel anses hota viktiga samhällsintressen.

Runt 2 000 tankbilsförare gick ut i strejk på måndagen och redan på eftermiddagen hade 35 procent av landets bensinstationer helt eller delvis slut på bränsle.

Annons

Inför strejken införde regeringen bensinransonering och utfärdade bestämmelser om att tankbilsförarna måste genomföra minst 50 procent av de normala leveranserna, med flygplatser särskilt prioriterade. Minimileveranserna har inte utförts, enligt regeringen. Bland annat har bara 25 av 119 planerade bränslelaster levererats till Lissabons flygplats, vilket har begränsat verksamheten enligt flygplatsen.

En del förare tvingas nu tillbaka i tjänst. Den som vägrar bryta strejken riskerar två års fängelse.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons