Suverän Biles tangerade VM-rekordet

Snart får också de mest ihärdiga av belackare svårt att ifrågasätta vem som är tidernas främsta gymnast.
Efter ännu ett guld, hennes 23:e VM-medalj i karriären, är amerikanskan Simone Biles bara en medalj från att kliva ensam upp på VM-tronen.
Gymnastik • Publicerad 12 oktober 2019
Guldmedaljören Simone Biles, USA, under hoppfinalen på VM i artistisk gymnastik i tyska Stuttgart.
Guldmedaljören Simone Biles, USA, under hoppfinalen på VM i artistisk gymnastik i tyska Stuttgart.Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Guldet i hopp – Simone Biles vann före landsmaninnan Jade Carye och brittiskan Ellie Downie – var den 22-åriga superstjärnans tredje av tre möjliga under VM i artistisk gymnastik i Stuttgart. Tidigare under veckan tog hon guld i mångkamp liksom i lag med USA, och hon har på vägen presenterat världen för två nya hopp som nu går under namnen "Biles II" och "The Biles".

Den fyrfaldiga OS-guldmedaljören är odiskutabelt sportens största affischnamn och är nu, med sina 17 VM-guld och 23 VM-medaljer, också den mest framgångsrika gymnasten i VM-historien. I och med hoppguldet tangerade hon vitryssen Vitalij Sjtjerbos medaljrekord, och mycket talar för att Biles också kommer att ta den där historiska 24:e VM-medaljen innan helgen är över.

– Jag har inte tid att tänka på sådana saker. Jag tänker på mina prestationer – och sedan på middag, säger Simone Biles.

Hon missade den första chansen, när hon senare på lördagen blev femma i barrfinalen, som vanns av belgiskan Nina Derwael. Men på söndagen har hon ytterligare två chanser, i bom och fristående, för att skriva historia. Men det är nog också hennes sista möjligheter, för hon säger själv att årets VM med 99,9 procents säkerhet är hennes sista i karriären.

– När jag går in i finalpassen försöker jag bara rensa skallen. Jag tar en final i taget och försöker njuta av ögonblicket, tävla med stolthet och bara ha roligt, säger Simone Biles.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.