Annons

Svagare norsk tillväxt än väntat

Tillväxten i Norges fastlandsekonomi bromsade in till 0,2 procent i fjärde kvartalet 2019, enligt Norges statliga statistikmyndighet SSB.
Det var mindre än vad både marknaden och den norska centralbanken hade räknat med.
Ekonomi • Publicerad 7 februari 2020
Norges tillväxt blev oväntat svag i slutet av 2019. Arkivbild.
Norges tillväxt blev oväntat svag i slutet av 2019. Arkivbild.Foto: Erik Johansen NTB/Scanpix/TT

Den norska kronan pressas nedåt efter rapporten, i vilken SSB även reviderar ned tillväxten under tredje kvartalet till 0,6 procent jämfört med en tidigare beräkning på 0,7 procent.

Norges tillväxt för hela 2019 blev enligt SSB 2,3 procent, upp från 2,2 procent året före.

Annons

Av en separat SSB-rapport framgår att den norska industriproduktionen var oförändrad i november jämfört med månaden före. Det kan jämföras med en snittprognos bland analytiker på en ökning på 0,3 procent.

Den norska kronan har med fredagens nedgång backat tre öre mot den svenska sedan årsskiftet, till en kurs på 1:04 svenska kronor per norsk krona.

Oljesektorn, som drivit på tillväxten på senare år, ingår inte i tillväxttalen. Även från denna sektor har det dock kommit signaler om att investeringstakten är på väg ned.

Norges bank höjde styrräntan tre gånger i fjol, men har intagit ett penningpolitiskt pausläge sedan september.

"Detta gör oss ännu mer övertygade om att räntorna har nått en topp", skriver Handelsbankens ekonomer i en kommentar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons