Annons

Banksektorn vinnare på Stockholmsbörsen

Banksektorn var måndagens vinnare på Stockholmsbörsen med klara uppgångar på en i övrigt sömnig börs. OMXS-index stängde knappt över nollan – på plus 0,1 procent.
Ekonomi • Publicerad 9 september 2019
Stockholmsbörsen svagt på plus. Arkivbild.
Stockholmsbörsen svagt på plus. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Storbolagslistan OMXS30 tog ännu större kliv och gick upp 0,6 procent. I täten gick de fyra storbankerna, ledda av Swedbank och Nordea som klättrade 5,7 respektive 5,1 procent. SEB steg med 3,8 procent och Handelsbanken med 2,9.

Bakom dessa fyra följde bilsäkerhetsföretaget Autoliv med en uppgång på 4,7 procent.

Annons

I motsatt riktning gick mer traditionellt defensiva aktier som Astra Zeneca, med en nedgång på 2,9 procent, och Tele2, som backade 2,6.

Även Ericsson retirerade och noterade en nedgång på 1,4 procent.

Utanför storbolagslistan steg Fingerprint Cards inledningsvis på beskedet att företaget ska leverera sensorer till en ny mobiltelefon från Samsung. Men aktien dalade under eftermiddagen och stängde ned 1,4 procent.

Inom spelbranschen fortsatte Netent att stiga, upp 7,1 procent, efter höjd rekommendation från SEB. Bolaget steg kraftigt förra veckan efter ett förvärv.

Ytterligare ett bolag inom sektorn, Betsson, meddelade att man undersöker möjligheterna att ge ut en obligation med löptid på tre år och värde om minst 500 miljoner kronor. Aktien steg 4,0 procent.

På de ledande europeiska börserna steg DAX-index i Frankfurt med 0,3 procent medan FTSE100-index i London gick ned 0,6 procent och CAC40 i Paris sjönk 0,3 procent.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons