Annons

Svaret efter bojkotten: "Vi är förvånade"

I våras åkte Damkronorna ur ishockey-VM:s A-grupp.
Nu är frågan om det ens existerar ett svenskt damlandslag. På onsdagen gick samtliga spelare ut i en gemensam bojkott i en protest mot förbundet.
"Vi är förvånade över det besked vi nu nåtts av", säger generalsekreteraren Tommy Boustedt.
Ishockey • Publicerad 14 augusti 2019
Efter ett misslyckat VM i våras ramlade Sverige ur A-gruppen. Nu går spelarna ut i en bojkott av landslaget. Arkivbild.
Efter ett misslyckat VM i våras ramlade Sverige ur A-gruppen. Nu går spelarna ut i en bojkott av landslaget. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Relationen mellan damlandslaget och ishockeyförbundet har varit frostig en längre tid. På onsdagen nådde den nya bottennivåer när spelarna, i ett gemensamt inlägg på sociala medier, meddelade att de bojkottar landslaget.

"I dag har vi gemensamt valt att tacka nej till det finaste och mest ärofyllda uppdraget vi kan tänka oss. Från och med i dag kommer ingen av oss att representera våra blågula färger innan Svenska ishockeyförbundets ledning visar att de vill jobba tillsammans med oss spelare för att utveckla och skapa bättre förutsättningar för oss i nuvarande landslagstrupp – och för alla kommande trupper i framtiden", skriver spelarna.

Annons

Totalt 34 spelare har kallats till samlingen, som består av ett förberedelseläger på Bosön som skulle ha startat på torsdagen och en femnationsturnering i Finland den 20–25 augusti.

"Backar tjejerna"

Spelarna är missnöjda med de ekonomiska förutsättningarna vid landslagsspel. Det tidigare avtalet om ersättning för förlorad arbetsinkomst gick ut i april. Något nytt avtal har inte tecknats.

– Vi backar så klart tjejerna. Förutsättningarna måste förbättras för att de ska känna att det är värt att dra på sig landslagströjan, säger Klara Stenberg, ansvarig för den svenska damhockeyligan (SDHL) på Sico, till TT.

För förbundet kom bojkottbeskedet som en överraskning.

"Vi är förvånade över det besked vi nu nåtts av. Förbundet har inga ersättningar till några spelare i något landslag, vi gör ingen skillnad på dam- och herrlandslag. Den ersättning som spelarna har vid landslagssamlingar står respektive klubb för genom de avtal Svenska ishockeyförbundet har med ligor och klubbar på de högsta nivåerna", säger generalsekreteraren Tommy Boustedt i ett pressmeddelande.

"Skär i våra hjärtan"

Spelarna skickar också en specifik fråga till ishockeyförbundet: "Varför vill ingen spela i landslaget?", efter att flera nyckelspelare valt att sluta de senaste åren och sagt att de saknar motivation.

"Det skär i våra hjärtan att en av de första reaktionerna för oss som tilldelas äran att representera vårt land återkommande är hur mycket minus vi kommer gå ekonomiskt genom att tacka ja", skriver spelarna.

Redan tidigare i somras gick Brynäs lagkapten Erika Grahm ut och kritiserade hockeyförbundet. I en podcast från hockeypuls.se skrädde hon inte orden:

– Det är jättekul att höjdarna på förbundet skriver fina krönikor i tidningarna om jämställdhet, flickhockey och allt vad det heter, men mot oss spelare visar de inte ett skit, sade Grahm.

Åkte ur A-VM

Vårens historiska bottennapp, när Damkronorna åkte ur VM:s A-grupp för första gången, slår hårt mot återväxten, skriver de vidare. Samtidigt är spelarna beredda att göra allt för att ta sig tillbaka till A-VM.

"Men bara med förutsättningar, bemötande och respekt som förmedlar en inställning och attityd till oss som elitidrottare. Fram till dess att de styrande gubbarna inom Svenska ishockeyförbundet visar det, har Damkronorna en tom spelartrupp."

Simon Sjöstrand/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons