Svårtolkade fläckar från Andrées expedition

Mysteriet kring Andrées ödesdigra polarexpedition lever vidare. De senaste provsvaren från Bea Uusmas forskning gav inga entydiga svar – i alla fall inte ännu.
"Det funkade inte, det visade inte på något spår av blod", skriver hon på Instagram.
Forskning • Publicerad 15 oktober 2019
Läkaren och författaren Bea Uusma har forskat om Andrées polarexpedition i över 20 år. Arkivbild.
Läkaren och författaren Bea Uusma har forskat om Andrées polarexpedition i över 20 år. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Det är mörka fläckar i fodret på en 122 år gammal kavaj som gett nytt hopp om att kunna lösa mysteriet kring den mytomspunna ballongexpeditionen 1897. Men provsvaren gav – i alla fall tills vidare – inga nya insikter om varför Salomon August Andrée och hans medresenärer Nils Strindberg och Knut Frænkel dog på Vitön, meddelar forskaren Bea Uusma.

I stället blev svaret att de eventuella blodspåren kan ha förstörts av att tyget legat utomhus för länge, eller av att plagget sköljdes i formalin på 1930-talet.

Uusma misstänker dock fortfarande att fläckarna, som hon hittat i Knut Frænkels kavaj är spår av blod. Det har bara inte gått att bevisa eller motbevisa. Ännu.

– Man kanske tänker att det är för gammalt, att det har gått för lång tid. Men jag tänker tvärtom, att det har gått för kort tid, säger Bea Uusma till P4 Jönköping.

– Om 10 eller 20 år så kommer det komma helt nya metoder som gör att man kan se om det är blod eller inte.

Anders Wiklund/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.