Annons

Svensk WHO-expert: Karantän hjälper inte

Italiens nya karantänåtgärder är tveksamma, och ett liknande utbrott kan ta fart var som helst i världen. Det säger WHO-rådgivaren Johan Giesecke, som tycker att Folkhälsomyndigheten hittills har agerat helt rätt i Sverige.
Coronaviruset • Publicerad 8 mars 2020
Johan Giesecke, före detta statsepidemiolog och rådgivare åt WHO, är tveksam till de karantänåtgärder som Italien har infört.
Johan Giesecke, före detta statsepidemiolog och rådgivare åt WHO, är tveksam till de karantänåtgärder som Italien har infört.Foto: Bertil Ericson/TT

En fjärdedel av Italiens befolkning påverkas när stora delar av landet sätts i karantän för att minska spridningen av coronaviruset. Beslutet innebär mycket kraftiga begränsningar, och påföljden om man bryter mot dem kan bli böter och upp till tre månaders fängelse.

Johan Giesecke, före detta statsepidemiolog och numera rådgivare åt WHO, är tveksam till åtgärderna.

Annons

– Går det ens att genomföra i Italien? Ska de ha vägspärrar överallt och polis och militär ute? Det kan fungera i en diktatur som Kina, men jag undrar hur det går i en demokrati som Italien, säger han.

Stoppar inte smittspridning

Han tror inte heller att det gör någon nytta för att faktiskt stoppa smittspridningen.

– Något stopp kommer det inte att bli. Dels för att man nog kan bryta karantänen, antingen med ett intyg eller på små vägar som inte bevakas. Dels för att det finns tillräckligt många fall utanför de här regionerna för att underhålla en spridning oavsett.

Däremot kan karantänen sakta ner epidemin något, vilket kan vara positivt sett till vårdresurser, enligt Johan Giesecke. Ju färre som är sjuka samtidigt desto bättre. Han tror att fler länder kommer att se utbrott likt det i Italien, där över 5 800 personer har smittats.

– Det kan komma precis var som helst. Det som händer i Italien måste kunna hända någon annanstans också.

"Definitionen av en pandemi"

WHO klassar inte virusutbrottet som en pandemi, men Johan Giesecke håller inte med om den bedömningen.

– En sjukdom som finns i hälften av världens länder är definitionen av en pandemi, säger han.

Folkhälsomyndighetens agerande har fått kritik från flera håll, där många menar att myndigheten borde uppmana alla som varit i norra Italien att stanna hemma. Men Johan Giesecke tycker att de har agerat helt rätt.

– Jag tror inte att det är genomförbart att stänga in folk som inte har sjukdomssymptom i 14 dagar. Det kommer att bli för många.

Alice Nordevik/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons