Svenskar drabbas när Turkiet stoppar flyg

Tiotusentals svenskar kan påverkas av Turkiets beslut att stoppa alla flyg till och från Sverige samt åtta andra länder. Men det kan enligt UD vara möjligt för svenskar att ta sig hem under de närmsta dagarna.
Coronaviruset • Publicerad 14 mars 2020
Turkish Airlines får ställa in en rad avgångar. Arkivbild.
Turkish Airlines får ställa in en rad avgångar. Arkivbild.Foto: Lefteris Pitarakis

Drygt 20 000 svenska medborgare befinner sig normalt i Turkiet vid den här tiden på året, även om det i det nuvarande läget finns en stor osäkerhet kring siffran.

– Vi vill uppmana dem att höra av sig till sitt flygbolag och undersöka alternativa resvägar, säger Erik Karlsson, presskommunikatör på UD.

Enligt den svenska ambassaden i Ankara kommer det i vissa fall att vara möjligt att flyga ut passagerare som befinner sig i landet direkt till Sverige under de närmsta dagarna.

Planen flyger tomma

Det turkiska flygbolaget Pegasus Airlines skriver i ett pressmeddelande att man planerar att fortsätta flyga till Sverige som vanligt, men att planen som normalt tar med sig passagerare tillbaka till Turkiet kommer att flyga tomma. Man tillägger att endast utländska medborgare får flyga från Turkiet.

Turkish Airlines skriver att man ställer in alla flyg till och från Sverige och de andra berörda länderna, och tillägger att den som bokat en resa med bolaget får avboka den. SAS kan på lördagseftermiddagen inte svara på om några avgångar ska ställas in, men meddelar att om så sker kommer passagerarna att få pengarna tillbaka.

Karantän i 14 dagar

Förbudet från att flyga till Turkiet omfattar förutom Sverige även Danmark, Norge, Frankrike, Tyskland, Spanien, Belgien, Nederländerna och Österrike. Personer som besökt något av länderna under de senaste 14 dagarna får inte flyga till Turkiet, med undantag för personer med turkiskt medborgarskap eller turkiskt uppehållstillstånd. De måste dock sätta sig i karantän i 14 dagar när de kommit fram.

Henning Eklund/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.