Annons

Svenskt skidskyttefiasko – och fransk succé

De svenska skidskytteherrarna stod för ett nytt fiasko i distansloppet i Östersund.
Fransmännen hade det desto roligare och vann fyrdubbelt.
Bäst av alla var Martin Fourcade, som tog en efterlängtad seger.
Skidskytte • Publicerad 4 december 2019
Sebastian Samuelsson hade det tungt i distansloppet.
Sebastian Samuelsson hade det tungt i distansloppet.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Martin Fourcade vann distansloppet i Östersund.
Martin Fourcade vann distansloppet i Östersund.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Världscupens premiärvecka rullar vidare och herrarnas distanslopp blev för svensk del lika nattsvart som himlen över skidskyttestadion i Östersund.

I sprinten i söndags var Sebastian Samuelsson bäst på 27:e plats och nu var resultatlistan ungefär lika tung läsning. Samuelsson var på nytt "minst dålig" av de blågula, men med två bom och trög fart i de moddiga skidspåren räckte det inte längre än till 23:e plats. Samuelsson åkte med startnummer 69, medan övriga nationer hade valt att placera sina toppåkare i de första startgrupperna.

Annons

– Det var ett krig ute i spåren, jag tror aldrig att jag har tävlat i så extremt dåliga förhållanden som i dag, säger Samuelsson till SVT.

– Nu blev det inte minusgrader som vi hade hoppats och då blev det ju ingen fördel (med sent startnummer). Men samtidigt ska man inte bara skylla på det heller.

Övriga svenskar: Martin Ponsiluoma slutade 30:e, Peppe Femling 55:a, Torstein Stenersen 69:a och Jesper Nelin 75:a.

Det franska landslaget stod samtidigt för en insats av en helt annan kaliber. Martin Fourcades seger var kronan på verket i en sällsynt uppvisning – Simon Desthieux slutade tvåa, Quentin Fillon Maillet trea och Emilien Jacquelin fyra.

Skidskyttegiganten Fourcade hade ett motigt fjolår och lämnade VM i våras utan medalj. Nu var fransmannen mycket lycklig över segern som han rankade som karriärens svåraste.

– Efter förra säsongen har jag verkligen kämpat för att komma tillbaka till en bra nivå, säger han till SVT.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons