Annons

Sverige allt närmre en Medieombudsman

Från och med nästa år kan det införas en Medieombudsman om regeringens förslag går igenom. Myndigheten ska i så fall ersätta dagens Pressombudsman och en del av Granskningsnämndens arbete rapporterar flera medier.
Medier • Publicerad 16 augusti 2019
Public service-bolagen tillsammans med TV4 och tidningar kommer att omfattas av Medieombudsmannen om förslaget går igenom. Arkivbild.
Public service-bolagen tillsammans med TV4 och tidningar kommer att omfattas av Medieombudsmannen om förslaget går igenom. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

I dagsläget är det Granskningsnämnden som tar emot anmälningar som rör public service-bolagen, medan Pressombudsmannen utreder anmälningar mot tidningar.

Om man tycker att en publicering har kränkt ens privatliv så ska man kunna vända sig till Medieombudsmannen som ska pröva alla mediers publiceringar, oavsett plattform. Det kan alltså röra sig om en tv-sändning men också en webbpublicering från något av etermedierna. Detta går inte i dag då Granskningsnämnden för radio och tv enbart granskar om innehållet följer de regler som finns för sändningarna.

Annons

Journalistförbundet, TU, Sveriges tidskrifter, SVT, SR, UR och TV4 står bakom förslaget som regeringen har presenterat under fredagen.

"Tanken bakom det nya systemet är att det ska vara enkelt för den enskilde. Det innebär också att alla publiceringar som etermedieföretagen gör på webben kan prövas, något som inte går idag eftersom Granskningsnämnden inte prövar vissa webbpubliceringar", säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert i ett pressmeddelande.

Om förslaget går igenom kommer Granskningsnämnden för radio och tv dock fortsätta att ha ansvaret för att granska om public service-bolagen bryter mot reglerna i sändningstillståndet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons