Sverige avstår världscupfinal av virusrädsla

Ingen Frida Karlsson, ingen Ebba Andersson, ingen Charlotte Kalla.
Sverige gör som Norge och väljer att stå över världscupavslutningen i Nordamerika på grund av rädsla för coronaviruset.
Men sprintåkarna kör som planerat.
Skidor • Publicerad 11 mars 2020
Charlotte Kalla. Arkivbild.
Charlotte Kalla. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Beskedet kommer några timmar efter att svenska regeringen beslutat att förbjuda alla sammankomster med fler än 500 deltagare på grund av risken för spridning av viruset.

Längdåkarna skulle ha flugit till Canmore, Kanada, på fredag men får nu stanna hemma.

Sprintåkarna, som redan befinner sig i Quebec i samma land, kommer dock att tävla men åker hem när sprinttävlingarna är färdiga.

"Utifrån de nya rekommendationer som kom i dag vill vi ta vårt samhällsansvar och bidra till att begränsa smittspridning", säger Daniel Fåhraeus, längdchef på Svenska skidförbundet, i ett pressmeddelande.

I helgen inleds den veckolånga avslutningen av världscupen med en minitour i Kanada och USA.

Sedan tidigare står det klart att samtliga åkare i det stjärnspäckade norska landslaget stannar hemma. Anledningen är – precis som för Sveriges del – den globala spridningen av coronaviruset som får allt större inverkan även på idrottsvärlden.

– I den situation vi nu befinner oss i, med tanke på spridningen och smittan av coronaviruset, har vi ett ansvar att prioritera hälsa före prestation, sade Torbjørn Skogstad i det norska skidförbundets längdkommitté i går.

Tävlingarna arrangeras i Quebec, Minneapolis och Canmore den 14–22 mars.

Simon Sjöstrand/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.